فرودگاههای آذربایجان رقیب جدید همتایان ایرانی
جمهوری آذربایجان بزودی از فرودگاه بین المللی رایون فضولی بهره برداری میکند. این فرودگاه باندی به طول ۳ کیلومتر با عرض ۶۰ متری دارد و توانسته گواهی استانداردهای پرواز را کسب کند. این فرودگاه با حدود ۱۰ ماه کار شبانه روزی در اراضی تازه آزاد شده قره باغ (آشاقی قره باغ) و نزدیکی مرزهای ایران ساخته شده است. همچنین فرودگاه های بین المللی زنگیلان و لاچین نیز در اراضی تازه آزاد شده در حال ساخت هستند.
جمهوری آذربایجان پیش از این ۶ فرودگاه با استاندارد پروازهای بین المللی در باکو، نخجوان، گنجه، قبه له، لنکران و زاقالاتا داشت. این کشور با تکمیل این ۲ فرودگاه جدید میتواند با ۱۰ فرودگاه پذیرای پروازهای بیشتری باشد. مقامات آذربایجانی هدف از این کار در منطقه قره باغ را توسعه گردشگری در مناطق آزاد شده اعلام کرده اند.
پیش از معاهده ترک مخاصمه در سال ۲۰۲۰ عبور از آسمان منطقه قره باغ به دلیل اختلافهای حقوقی و احتمال سرنگونی هواپیماهای مسافری از سوی هر دو طرف درگیر ممکن نبود. همچنین آسمان هر دو کشور به روی یکدیگر بسته بود. اما ارمنستان پس از معاهده ترک مخاصمه جنگ دوم قره باغ حریم هوایی خود را به روی هواپیماهای ترکیه و آذربایجان گشوده است. میتوان مدعی شد که مسیری جدید در مسیر هوانوردی تجاری و مسافری در قفقاز جنوبی گشوده میشود. کریدوری که پروازهای اروپا به جنوب و شرق آسیا از آن استفاده میکنند هم اکنون از روی ایران میگذرد.
وضعیتی که ممکن است در آینده نه چندان دور اتفاق بیفتد این است که شرکتهای هواپیمایی کم کم از آسمان کشور ایران به دلیل فشارهای غرب استفاده نکنند و فرودگاه آذربایجان پذیرای این پروازها میشوند. رقیبی جدی برای اقتصاد فرودگاهی ایران که تحت تحریم نیست و از توان فنی و تجهیزات مدرن آمریکایی و اروپایی بهره میبرد. چنانچه این وضع اتفاق بیفتد زیانهای سنگینی به فرودگاه های تبریز، فرودگاه امام خمینی تهران و فرودگاه مشهد وارد میکند و سبب کاهش درآمد ترانزیتی ایران میشود. البته این مسیر هوایی یک گزینه چانه زنی برای کشورمان در مقابل کشورهای اروپایی نیز هست و آنها تلاش میکنند تا از فشار این گزینه رها شوند.
اما چرا چنین گزینه ای محتمل است؟ آذربایجان پیش از این با خواست کشورهای غربی در قراردادهای سه خط لوله انتقال نفت و گاز، مسیر ایران را دور زده است. نفت و گازی که از این کشور به گرجستان، ساحل دریای سیاه و ترکیه رسیده و سپس به اروپا میرود. دولت جمهوری اسلامی ایران تلاش کرده بود تا مسیر ایران به ترکیه راه انتقال باشد اما چنین نشد و اکنون این کشور به آلترناتیو انرژی برای امنیت اروپا در مقابل فشارهای روسیه مبدل شده است.
کریدور تجارت زمینی شرق به غرب (مسیر تجاری اروپا به شرق و جنوب آسیا) نیز که از قفقاز جنوبی میکند، همین مسیر را طی میکند و باز هم مسیر ایران را دور زده است. بندر باکو آذربایجان و اکتائو قزاقستان نقطه اتصال این کریدور استراتژیکی هستند و تلاشهای ایران بر جلب نظر قدرتهای اقتصادی به جایی نرسیده است.
میتوان مدعی شد که جمهوری آذربایجان با تکمیل این زیرساختهای فرودگاهی باز هم به گزینه دیگری دست مییابد و این بار آلترناتیو ارتباطات جهانی میشود.
دیدگاه
کلی ضرر اقتصادی کردیم ولی اگر این تنش ها ادامه داشته باشد قطعاً ب ضرر باکو خواهد بود امیدوارم روابط دو کشور همسایه مثل قبل بشه و باکو برای خودش مشکل پیش نیاره و دشمن مارو از کشورش اخراج کند ی سوال از نظر قوانین بینالمللی ما می تونیم سرزمین هایی رو که از دست دادیم پس بگیریم
بهتر است جمهوری باکو بنویسید تا جمهوری آذربایجان
جمهوری آران یا بادکوبه اسم این منطقه است.در گذشته این مناطق آران و شروانشاهان بوده است.
رقبای منطقه ای ایران باید دو کشور بزرگ دیگه منطقه یعنی ترکیه و عربستان سعودی باشن اما به لطف بی کفایتی مسئولان ممکلت کشورهایی مثل آذربایجان هم از ما جلو افتادن
سلام.اشتباه می کنید! اون منطقه دیگر هرگز روی ارامش نخواهد دید! همین الانشم،دیدید که فوری هند آذربایجان رو گذاشت کنار رفت سراغ ارمنستان!! چون ریسک نمی کنند،و تجارت ها تریلیون دلاری رو نمی سپارند! که ملحد تازه به دوران رسیدی هرکاری دلش خواست انجام بده!(بی دین ها همیدگر رو بهتر میشناسن!)
لذا به کشورهای پایدار تر،سرمایه گذاری میکند! رژیم باکو چه بخواهد چه نخواهد نوکر است، و دستوراتش از جاهای دیگر صادر میشود! امروز جنگ! فردا صلح! ساعتی بعد دوباره جنگ! (کشورهای دیگه هم فهمیدن! ریسک سرمایه گذاری رو نمی کنن!)
گردشگری هم دو معنا داره! که از نظر غربی من فکر کنم،همون میشه،که تویه انتالیا هست! یعنی اینکه عده الان دارن همون فساد و فحشاء رو در روستاها و قسمت ها خارج شهری ایران انجام میدن! (به اسم گردشگری !)
بنابراین همون بهتره که فساد و فحشاء رو جمع کن ببرون همون خارج از کشور و دست از سر مردم ما و منحرف کردشون بردارن! پولاشون هم بریزن تویه سطح زباله! .
ضمن اینکه رژیم باکو روی ارامش نخواهد دید! و روز به روز منزوی تر هم خواهد شد!(به دلیل غربی شدن،اسرائیلی و تکفیری شدن و چفت شدن به غربی ها)
مجبوره و چاره هم جزء این نداره! که استان ارمنستان رو تصرف کنه! (ترکیه احتمالا بعدش،یک بخشی از ارمنستان رو تصرف میکنه! تا بتونه گذرگاها متعدد و مختلف بکشه! به باکو .)
ولی به احتمال ۹۹ درصد،بعد از این حرکت! رژیم باکو منهدم میشه! و ترکیه فرار میکنه پی کارش! …
چطور منهدم میشه؟
جک بامزه ای بود
این فشارهای جمهوری باکو به ایران، نوش جان تحولات جهان اسلام.
الحمدالله که “خاک اسلام” رو آزاد کردید.
در اینکه ارمنستان اشغالگر بوده و بخش هایی از آذربایجان را اشغال کرده بود شکی نیست. آن مناطق باید آزاد میشد و گردید منتهی اصل ماجرای دولت باکو چیز دیگری ست.