آخرین وضعیت نظامی در اوکراین پس از ۲۰۰ روز جنگ + نقشه میدانی
به گزارش “پایگاه تحلیلی خبری تحولات جهان اسلام” پس از عقبنشینیهای سریالی ارتش روسیه از ابلاست خارکیف در هفته اخیر، نیروهای اوکراینی و متحدانش بر مناطق وسیعی از شرق این ابلاست به مساحت تقریبی ۵۹۰۰ کیلومتر مربع مسلط شدند.
در روزهای اخیر، نیروهای ارتش روسیه و متحدانش از مناطق وسیعی از جنوب شرق و شرق ابلاست (استان) خارکیف عقبنشینی کردند و به دنبال آن نیروهای اوکراینی، تقریبا بدون درگیری خاصی وارد مناطق شده و یکی پس از دیگری بر روستاها و شهرها مسلط شدند. در جریان این عقبنشینیها، شهرکها و مناطق مهمی مانند بالاکلیا، ایزیوم، کوپیانسک و دوریچنا به کنترل ارتش اوکراین درآمد. به جرات میتوان گفت که این عقبنشینیها پس از عقبنشینیهای گسترده روسیه از مناطق شمال اوکراین و شهر کیف در ماه های ابتدایی جنگ، بهعنوان بزرگترین شکست و عقب نشینی روسیه در جنگ اوکراین محسوب میشود.
لازم به ذکر است در جریان این عقبنشینیها تاکنون مساحتی نزدیک به ۵۹۰۰ کیلومتر مربع به کنترل ارتش اوکراین درآمده است و با توجه به روند تحولات در ابلاست خارکیف به نظر میرسد بر این مساحت افزوده شود و ارتش روسیه تا خطوط مرزیِ شمال شرق خارکیف عقب نشینی کند. بر اساس آخرین اطلاعات، دستور تخیله شهرک مرزی واوچانسک صادر شده است و تخلیه این شهرک به منزله بازگشت روسیه به مرزهای بین المللی در این منطقه است. در جریان نبردهای ماه های اخیر، شهرک واوچانسک بهعنوان پل لجستیکی ارتش روسیه به سمت مناطق شرقی ابلاست خارکیف مورد استفاده قرار میگرفت.
با دقت به نقشه میدانی میتوان دریافت که هدف روسها از این عقبنشینیها، جابجایی نیروها به پشت رود اسکیل و استفاده از این رود بهعنوان یک مانع دفاعی طبیعی است. تاکتیک مشابهی که پیشتر با استفاده از رود سیورسکی دونتس در همین منطقه و بخشهایی از ابلاست دونتسک در محور لیمان و یا ابلاست لوهانسک در برههای از نبردها شاهد آن بودیم.
اما دلیل این کار چیست و اصولا روسها چرا از این مناطق عقب نشینی کردند؟
دلایل مختلف و متعددی برای شکستهای اخیر روسها در ابلاست خارکیف وجود دارد. در دو ماه اخیر و پس از موفقیت روسیه در تصرف شهر سورودونتسک و پیشروی به سمت شهرکهای مهم اسلاویانسک و باخموت، شاهد یک توقف طولانی مدت و به عبارتی “درجا زدن” در جبهات شرقی اوکراین بودیم. در کنار این موضوع، در جبهات جنوب در ابلاستهای خرسون و میکولایف نیز عملا شاهد یک سردرگمی و توقف از روسها بوده ایم.
عدم وجود یک طرح عملیاتی جامع و فراگیر از سوی ارتش روسیه و نبود هماهنگی عملیاتها بین جبهه شرقی با جبهه جنوبی و عدم استفاده از تمام یا بیشتر ظرفیت رزمی روسیه در مبحث نیروی انسانی، لجستیک، نیروی زمینی و ناوگان هوایی، عدم سرکوب نیروی هوایی ارتش اوکراین به نحو موثر، عدم سرکوب کمک های نظامی ارسالی به اوکراین به نحو موثر، تکیه بر تاکتیکهای قدیمی و منسوخ شده در جنگ اوکراین و … از جمله دلایلی است که به وضوح در نبردهای اوکراین قابل مشاهده است.
با وجود اهمیت جنگ اوکراین برای روسیه، ارتش روسیه از نظر لجستیک عملا از بخش کوچکی از نیروی انسانی خود در این جنگ استفاده کرده است و یا تمام توان موشکی و یا هوایی خود را وارد این نبردها نکرده است. یا در خصوص طرح برنامه، تصویر کلی و هدف نهایی از عملیات روسیه در اوکراین ابهامات بزرگی وجود دارد؛ موضوعی که در هر برهه از جنگ به طرز عجیبی نمایان میشود. عدم تصرف تمامی شهر کیف و مناطق اطراف آن در حالی که این امر امکانپذیر بود و سپس عقب نشینی های گسترده از شمال و سپس تمرکز کامل بر جبهه شرقی و ورود توان نظامی به این منطقه و مجددا کاهش یا توقف عملیات ها در این محور به مدت تقریبا دوماه و سردرگمی در پیشروی یا تثبیت مناطق در جبهه جنوب، عملا سردرگمی روسها را نشان میدهد. ضرب المثل ایرانی “شتر سواری دولا دولا نمیشود” مناسب ترین مثال و توضیح بر عملکرد روسها در جنگ اوکراین است. روسها از یک طرف به دنبال نتیجه اند و از طرف دیگر مایل به هزینه بیشتر نیستند. اگر این جنگ برای روسیه اهمیت دارد و روسها خواهان بدست آوردن اهدافی در این جنگ هستند باید تمام یا بیشتر نیروی رزمی خود را معطوف این جنگ کنند در غیر اینصورت شانسی در برابر ارتش اوکراین با توان انسانی بالا نخواهند داشت و یا اهداف با هزینه بسیار گزاف و در مدت زمانی نامعلوم بدست خواهد آمد.
از سوی دیگر، شاید نیروهای اوکراینی کار آسانتری نسبت به روسها داشته باشند و آن، عقب راندن روسها و پس گرفتن مناطق از دست رفته است. موضوعی که دشواریهای لجستیکی و برنامهریزی یک مهاجم در چند جبهه را نداشته باشد. با توجه به پشتیبانی لجستیک تقریبا خوب کشورهای غربی از اوکراین و برتری اطلاعاتی اوکراینی ها و استفاده از نیروهای انسانی بیشتر نسبت به روسیه در این جنگ، تنها مقداری غفلت از سوی روسها کافی است تا آهنگ جنگ به نفع اوکراین تغییر کند. نیروهای اوکراینی نشان داده اند که در صورت پشتیبانی مناسب و لجستیک کافی قادر به مقاومت و وارد آوردن ضربات سخت به ارتش روسیه هستند و توان رزمی بالایی دارند. با توجه به اینکه بیشتر از شش ماه از جنگ میگذرد، نیروهای اوکراینی رفته رفته سازمان رزم خود را پیدا کرده و از سردرگمی ماههای ابتدایی خارج شده اند. بهنظر میرسد در صورتی که روند فعلی روسیه تغییر نکند، در هفتهها و ماههای آتی شاهد حملات و عملیات های موثرتری از سوی نیروهای اوکراینی برای بازپسگیری مناطق شرقی و جنوبی باشیم.
اخبار سایر مناطق:
وضعیت نظامی در دو ماه اخیر در ابلاستهای لوهانسک و دونتسک تغییر خاصی نکرده است و درگیریهای پراکنده در اطراف باخموت، سولدار، شمال گورلیوکا، غرب دونتسک در مارینکا و پسکی و نزدیک اوگلدار ادامه دارد.
در ابلاست میکولاف و خرسون نیز، درگیریها بین نیروهای ارتش روسیه و اوکراین در محورهای آرخانهلسکه و سوخی استاوک در محور اینگولتس ادامه دارد. درگیریها در این مناطق فعلا برابر است و هیچکدام از طرفین قادر به پیشرویهای وسیع نیستند.
بیشتر بخوانید:
آخرین اخبار از جبهه دونباس، جنوب شرق اوکراین، ۲۴ مرداد ۱۴۰۱
آخرین وضعیت نظامی در جبهات اوکراین، ۲۶ تیر ۱۴۰۱
دیدگاه
این جنگ واقعا مسخره است.
مطلب شما را خواندم اما سوال باقی است چراارتش روسیه این مدلی رفتار میکند .برای فهم بهتر است شخصیت فرمانده هان روسیه را بیشتر برسی کرد…
دلیلش واضح هست. در واقع این یک عقب نشینی منطقی برای محدود کردن وسعت جبهه جنگ به منظور کنترل هزینه انسانی و اقتصادی است، با توجه به اینکه تا الان روسیه به دو هدف اصلی خودش رسیده است که شامل ۱-تصرف دو جمهوری لوهانسک و دونتسک و ۲- تامین امنیت شبه جزیره کریمه از طریق ایجاد یک منطقه حائل در خاک اکراین هست. بنابراین نگهداری زمین های دیگر فاقد ارزش بوده و فقط هزینه های روسیه را افزایش می دهد. از این به بعد حملات روسیه بصورت ایذایی با هدف بالا بردن هزینه های دشمن خواهد بود.