برگزاری نوزدهمین نشست بینالمللی آستانه در پایتخت قزاقستان
به گزارش پایگاه تحلیلی خبری “تحولات جهان اسلام” نمایندگان جمهوری اسلامی ایران، روسیه، سوریه و ترکیه در پایان نوزدهمین نشست آستانه در پایتخت قزاقستان بر لزوم اجرای کامل همه توافقهای موجود در شمال سوریه و حمایت از حاکمیت ملی و تمامیت ارضی این کشور تاکید کردند.
در ۲ آذر ماه، جمهوری اسلامی ایران، روسیه، ترکیه و سوریه در پایان نوزدهمین نشست بین المللی آستانه در خصوص سوریه که به میزبانی قزاقستان برگزار شد، با صدور بیانیهای بر لزوم اجرای کامل همه توافقهای موجود در شمال سوریه تاکید نموده و وضعیت منطقه کاهش تنش ادلب در شمال این کشور را بررسی کردند.
این کشورها بار دیگر پایبندی قاطع خود را به حفظ حاکمیت ملی، استقلال، یکپارچگی و تمامیت ارضی سوریه اعلام کرده و با رد همه نقشههای جدایی طلبانه در سوریه تاکید کردند که امنیت و ثبات در شمال شرق سوریه، تنها بر اساس حفظ حاکمیت ملی و تمامیت ارضی سوریه محقق میشود.
کشورهای ضامن روند آستانه، اقدامات کشورهای حامی گروههای مسلح و گروههای تروریستی از جمله حمایت از گروههای جدایی طلب و سرقت نفت سوریه را که درآمدهای آن باید به مردم این کشور بازگردانده شود، محکوم کردند. همچنین حملات مکرر رژیم اسرائیل به اراضی سوریه را که نقض قوانین بین المللی و حاکمیت ملی و تمامیت ارضی این کشور است، محکوم کردند.
در این بیانیه با رد اقدامات اقتصادی یکجانبه علیه سوریه که مغایر با قوانین بین المللی و منشور سازمان ملل متحد است، لغو این اقدامات و افزایش کمکهای بشردوستانه برای همه سوریها بدون تبعیض و پیش شرط و سیاسی نکردن این کمکها را ضروری دانستند.
الکساندر لاورنتیف، نماینده ویژه رییس جمهور روسیه در امور سوریه در پایان نشست آستانه با اشاره به اینکه ممکن است به زودی گامهای جدی برای افزایش روابط میان سوریه و ترکیه برداشته شود، گفت:
“همزمانی حملات ترکیه به خاک سوریه با نشست کنونی آستانه، بر پیشرفت مذاکرات تأثیر خواهد گذاشت و حملات آنکارا به شمال سوریه، به طور کلی اوضاع منطقه خاورمیانه را تشدید خواهد کرد.”
لاورنتیف با اشاره به اینکه مسکو پالسهایی از آنکارا و دمشق در خصوص آمادگی آنها برای برداشتن گامهایی نسبت به افزایش روابط دریافت میکند، گفت ما به زودی شاهد افزایش روابط سیاسی و نزدیکی سوریه و ترکیه خواهیم بود.
وی به نقش آمریکا در شرق سوریه اشاره کرد و گفت:
“مواضع آمریکا در منطقه ویرانگر است و تسلیحات و تجهیزات شبه نظامیان کُرد را تامین میکند. خروج نیروهای آمریکایی از سوریه و اعمال کنترل بر مرزهای عراق، به بازگرداندن امنیت به سوریه کمک میکند.”
ایمن سوسان، معاون وزیر خارجه سوریه گفت:
“اقدامات اشغالگران آمریکایی و ترکیه به منزله جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت و نقض آشکار منشور سازمان ملل متحد است. اگر رژیم ترکیه به نتایج و تصمیمات خود متعهد بود، ما در مذاکرات آستانه به دستاوردهای بیشتری دست پیدا میکردیم.”
علی اصغر خاجی، مشاور ارشد وزیر امور خارجه ایران نیز از ترکیه خواست که وظیفه حفاظت از مرزهای خود با سوریه را به ارتش سوریه محول کند. وی بر حمایت ایران از یکپارچگی تمامیت ارضی سوریه و مخالفت این کشور از هرگونه اقدام نظامی که منجر به تشدید اوضاع در منطقه شود، تأکید کرد.
شایان ذکر است مذاکرات بین المللی آستانه جهت بررسی مسائل سوریه در اوایل سال ۲۰۱۷ میلادی در پایتخت قزاقستان آغاز به کار کرد و تاکنون نوزدهمین دور این مذاکرات پشت سر گذاشته شده است. در آخرین دور این مذاکرات که در تاریخ ۱ و ۲ آذر ماه در پایتخت قزاقستان برگزار شد، نمایندگان سازمان ملل، ایران، روسیه، ترکیه و سوریه و همچنین کشورهای ناظر شامل لبنان، عراق و اردن در این نشست شرکت داشتند.
دیدگاه