حزب کارگران کردستان منحل شد؛ نگاهی بر سابقه و فعالیتهای پکک

رسانههای عراق و ترکیه گزارش دادند که کادر رهبری حزب کارگران کردستان (پکک) تصمیم به انحلال حزب، پایان دادن به درگیری مسلحانه و کنار گذاشتن تسلیحات خود گرفتهاند.
کادر فرماندهی حزب کارگران کردستان مصوبات جلسات رهبری خود را که در بازه زمانی ۵ تا ۷ مه جاری (۱۵ الی ۱۷ اردیبهشت) برگزار شد، منتشر کرده است. در برجسته ترین این تصمیمات به این موضوع اشاره شده است که «حزب کارگران کردستان رسماً انحلال خود، پایان درگیری مسلحانه و کنار گذاشتن سلاح را اعلام میکند.»
این حزب در مصوبات خود افزوده است: «ما بر این باوریم که برای توسعه دموکراسی کردی، احزاب سیاسی کُرد وظایف و مسئولیتهای خود را انجام خواهند داد. ما دعوت به تقویت برادری کردی-ترکی خواهیم کرد.»
گفتنی است عبدالله اوجالان، حزب کارگران کردستان، بیانیهای در ۹ اسفند ماه ۱۴۰۳ منتشر کرده و از نیروهای پکک درخواست کرد تا سلاحهایشان را بر زمین بگذارند. دو روز پس از درخواست اوجالان، حزب کارگران کردستان (پکک) آتش بس با ترکیه را اعلام کرد.
بیشتر بخوانید: پکک با ترکیه آتشبس اعلام کرد
سابقه و فعالیتهای حزب کارگران کردستان
حزب کارگران کردستان (پکک) در سال ۱۹۷۸ میلادی به رهبری عبدالله اوجالان تأسیس شد. پکک به عنوان یکی از گروههای اصلی مسلح کُرد در منطقه شناخته میشود. این حزب با هدف اعلامشده دستیابی به حقوق بیشتر برای جامعه کُردی ترکیه، از دهه ۱۹۸۰ وارد فاز مبارزه مسلحانه با دولت ترکیه شد. عبدالله اوجالان در سال ۱۹۹۹ بازداشت و در جزیره ایمرالی زندانی شد اما پس از این اتفاق نیز پکک به عنوان یک بازیگر کلیدی در تحولات کردستان ترکیه، شمال عراق و حتی بخشی از بحران سوریه ایفای نقش نمود.
شاخههای مختلفی از این حزب از جمله YPG و PJAK در کشورهای منطقه فعالیت دارند که موجب پیچیدهتر شدن تعاملات منطقهای در قبال مساله کُردها شده است. حزب کارگران کردستان توسط ایران، آمریکا، انگلیس، کانادا، اتحادیه اروپا و چندین کشور دیگر در فهرست گروههای تروریستی قرار داده شده است. طبق گزارش سازمانهای بینالمللی، درگیریها میان عناصر حزب کارگران کردستان و ارتش ترکیه طی سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۵ منجر به کشته شدن بیش از هفت هزار نظامی و غیرنظامی شد.
دیدگاه