گزارش ماهانه تحولات یمن ۶ مهر ۹۷ – شماره هفتم | پاسخ به سوالات و تحلیل آخرین وضعیت جنگ یمن
چندی پیش در پی تنش و اظهارات سیاستمداران ایران و آمریکا در صدر اخبار رسانهها شنیده شد که تنگه هرمز، تنها تنگهای نیست که میشود با آن بر آمریکا و همپیمانانش فشار آورد؛ بلکه تنگه های بسیاری وجود دارد که تنگه هرمز یکی از آنهاست.
نبرد تنگه ها!
سخن از تنگه های دیگر؛ بحث طولانی و مفصلی است که دایرهای بزرگ از جغرافیای جهان را شامل میشود که بررسی آن مجال دیگری را میطلبد. اما برای تحلیل اوضاع فعلی یمن، نیاز به بررسی چند موضوع وجود دارد که حوزه نفوذ انصارالله بر منطقه را نشان دهد.
همانطور که آقای روحانی تاکید کرد، عمق استراتژیک ایران (به عنوان قلب مقاومت)؛ از شرق تا شبه قاره، در غرب تا مدیترانه، در جنوب تا دریای سرخ و در شمال تا قفقاز است که در این میان، تنگه های بسیاری وجود دارد که میتواند جهان را دستخوش تغییرات خود قرار دهد.
یکی از این نقاط (تنگه ها) که تحت نفوذ نیروهای مقاومت اسلامی است، تنگه باب المندب در خلیج عدن (جنوب غربی یمن) است.
تنگه باب المندب یا تنگه اشکها، جایی است که روزانه قریب ۵ میلیون بشکه نفت خام و فرآوردههای نفتی از آن بسوی اروپا و بالعکس بسوی آسیا تبادل میشود.
بیشک اقتصاد عربستان سعودی با این تنگه ارتباطی تنگاتنگ دارد و هرگونه حمله از طرف انصارالله ضربه ای جدی به اقتصاد آنهاست. شاید آل سعود با برقراری خط لوله بتواند نفت خود را از خلیج فارس به بندر ینبع در دریای سرخ برساند؛ اما موارد دیگری چون حلقه واسط بین کانال سوئز با دریاهای آسیایی، ظرفیت پایین بنادر غربی عربستان و… همچنان اهمیت باب المندب و سواحل غربی یمن را پررنگ میکند.
حال بعنوان اولین سوال که مطرح میشود چه کسانی توان تحت تاثیر قرار دادن باب المندب را دارند؟
انصارالله جنبشی یمنی و تابع ارزشهای مقاومت اسلامی است که با اتخاذ استراتژیهای نظامی ایران و حزب الله توانسته است حوزه نفوذ خود را از دریای سرخ تا خلیج فارس گسترش دهد.
پس از تهدید آمریکا توسط رئیسجمهور ایران، انصارالله با هدف قرار دادن کشتی ائتلاف سعودی در دریای سرخ، گوشهای از قدرت خود و نفوذ بر تنگهها را نشان داد.
البته این حرکت انصارالله مسألهی جدیدی نیست و در تنش قبلی با موضوعیت حمله به سوریه نیز شاهد بودیم در لحظات داغ رویارویی جریان مقاومت با نیروهای ائتلاف «آمریکایی_اروپایی_سعودی» (مطلب در این باره https://iswnews.com/10049) چگونه انصارالله گوشهای از پاسخ احتمالی مقاومت را با عملیات موشکی علیه ریاض و استانهای جنوبی عربستان به تصویر کشید. بنابراین میتوان گفت اگر حزب الله شمشیر داموکلس مقاومت بر گردن اسرائیل است، انصارالله همان شمشیر بر گردن آل سعود است.
آینده جنگ یمن چگونه پیش میرود؟ آیا انصارالله حذف شدنی است؟
در نتیجه گیری مطلب (گزارش ماهانه اردیبهشت ۹۷) اشاره کردیم که اگر عرصه جنگ بر طرفی تنگ تر شود، طبیعتا لایههای بالاتر جنگ رو میشود و پس از آغاز عملیات الحدیده توسط ائتلاف سعودی دیدیم که نسل جدید پهپادها و موشکهای کوتاه برد یمنی در نبردهای ساحل غربی به پرواز درآمدند.
رصد و تخریب استعداد و تجهیزات ائتلاف توسط پهپادها و همچنین موشکها در کاهش سرعت عملیات ائتلاف در ساحل غربی تاثیر جدیای داشته است اما برای متوقف کردن عملیاتهای ائتلاف سعودی در ساحل غربی انصارالله نیازمند برنامههای جدیتری است.
در میادین جنگ زمینی اخیرا منابع یمنی از راه اندازی دور جدید عملیاتها در ساحل غربی و پاکسازی مناطق اشغالی مدیریت الدریهمی و التحیتا اطلاع دادهاند. سوای بحث سیاست بلوف زدن، اگر این اخبار را کنار تهدیدات اخیر سرتیپ «محمد قادری» فرمانده دفاع ساحلی یمن (مبنی بر هدف قرار دادن بنادر سعودی و اماراتی و آغاز جنگ دریایی) بگذاریم؛ آینده نبرد ساحل غربی جای تأمل دارد.
مشابه آنچه پیشبینی میکردیم (بررسی ابعاد عملیات ائتلاف سعودی در الحدیده) ائتلاف سعودی همزمان با حمله به شهر الحدیده قصد دارد مسیر «الجراحی_التحیتا_زبید_الحسینیه_بیت الفقیه_المنصوریه» را پیموده و کمربند دفاعی خود را به جهت قطع دسترسی انصارالله با دریا محکم کند.
در سایر محورها نیز شمال الحجه در راستای عملیات جنوب الحدیده سرعت کُندی را دارد و بنظر میرسد هدف ابتدایی ائتلاف الحدیده است و سپس باقی مناطق ساحل غربی.
محورهای دیگر نظیر صعده، تعز، نهم، البیضاء به همین صورت است. با این تفاوت که مواضع انصارالله در جبهه البیضاء به جهت درگیری با القاعده و داعش و نیروهای تحت حمایت ائتلاف، با فشار بیشتری روبروست و ممکن است در ماههای آینده خطوط متزلزل تر شود.
انصارالله همانند گذشته با حملات ایذایی و مسدود کردن جاده ساحلی و مقاومت در بافتها و شهرها؛ سعی در تخلیه توان ائتلاف دارد. اما این استراتژی با توجه به توان بالای ائتلاف در بازیابی امکانات و تجهیزات نظامی و جایگزینی نیروهای جدید بطور صددرصدی موثر واقع نمیشود.
اما عملیاتهایی نظیر حملات به کشتی های نظامی و نفتکشها، حملات دقیق موشکی و حملات و رصدهای پهپادی و… در روند جنگ قطعا موثرتر است و انصارالله نیز به امر واقف و مسلط تر هستند؛ کمااینکه در جریان ماهها و روزهای اخیر جنگ یمن شاهد این موضوع بودهایم.
_______________________________________________________________
آخرین تغییرات خطوط جبهات یمن در ماه شهریور:
در ماه اخیر، عموم خطوط درگیریهای یمن تغییرات خاصی نداشته است به جز ساحل غربی که شرایط در جنوب الحدیده متغیر است و سیطره بر مناطق عموما تثبیت نمیشود.
دیدگاه
سلام و خدا قوت.
ممنون از زحمات شما.
سلام تشکر
قطعا هر گونه فداکاری و رشادت و ابتکار عمل بدون وجود برنامه جدی برای حمایت از انصار الله و بازیابی امکانات و تجدید قوای آن هرچند با
هزینه های بسیار گزاف برای ائتلاف سعودی موجب سقوط انصارالله و تضعیف جدی اون میشه و و باید دعا کنیم به موقع توی راه حل سیاسی گشایشی بیافته یا اینکه به طور موثری بهش کمک بشه
حمایت از انصارالله اگر اراده ای باشه قطعآ شدنی است .
این آزمون بزرگ برای ایران است .
باید برای پاسخ به شرارت دشمنان و حوادث تروریستی به کمک انصارالله شتافت .
آیا نمی شود آنها را به پهبادهای پیشرفته تر مجهز کرد .
مگر پهباد ها رادارگریز نیستند و نمی توانند تا ۲۴ ساعت مداومت پروازی داشته باشند .
چطور آنها وارد حریم اسرائیل شدند و برگشتند ولی نمی توانند به یمن بروند ؟
یا همه این ادعا ها بلوف بوده یا اراده ای برای حمایت جدی از یمن وجود ندارد .