گزارش ماهانه تحولات یمن ۲۴ اسفند ۹۷ – شماره هشتم | آخرین وضعیت جنگ یمن پس از توافق سوئد
علیرغم توافق الحدیده، در طول شش ماه اخیر سایر جبهات شمالی و شرقی یمن، صحنه درگیری سنگین بوده و ائتلاف سعودی پس از فتنه منصورهادی، حمله و محاصره هوایی و دریایی و زمینی، اغفال علی عبدالله صالح، عملیات در الحدیده و فتنه بهاییها اینبار با شورش قبایل مخالف اما فرصتطلب و منفعتگرا نظیر قبایل حجور علیه انصارالله به میدان آمده است.
الحجه:
شورش قبایل حجور (بنی قماس، بنی مالک، بنی عثمان، بنی سعد، بنی عمر، الطلاحیه، بنی زاهر، الزعاکره و…) که پیش از این با چارچوب انصارالله مخالفت داشته و با توجه به قدرت انصارالله و دوری ائتلاف از مرزها جرأت عرض اندام را نداشتند. اما پس از پیشروی ائتلاف سعودی در محور شمالی استان الحجه قبایل با تحریک و تطمیع ائتلاف دست به شورش در مدیریت کشر و القاره و برخی نقاط شمال و شرق الحجه زدند.
در پی شورش قبایل حجور، انصارالله تعدادی از سران قبایل دیگر مدیریتها را جهت مصالحه واسطه کرد، اما سران قبایل حجور حاضر به مصالحه نشدند و قریب دو ماه است که درگیری در مدیریتهای نیمه شرقی الحجه (نظیر کشر و القاره و…) بین قبایل شورشی و نیروهای انصارالله و کمیتههای مردمی و قبایل طرفدار انصارالله در جریان است.
در حال حاضر انصارالله با فرونشاندن فتنه مسیرها و مناطق اصلی نظیر العبیسه را تحت کنترل خود درآورده و حدودا ۷۰ درصد مناطق تحت سیطره شورشیان را پس گرفته است.
در جبهه شمالی الحجه انصارالله با زمینگیر کردن ائتلاف سعودی در حومه شمالی و غربی حرض؛ در جبهه شرقی ائتلاف را از جنوب شرق حرض تا جنوب النار پس زده و کوههای حصنین، الهیجه، الشبکه و روستاهای شلیله و مجبریه و… را بازپسگیری کرده است.
بررسی بیشتر در خصوص شورش قبایل حجور: https://iswnews.com/17797
صعده:
عملیات ائتلاف سعودی در صعده در سه جهت زیر جریان دارد:
۱- شمالی: که محور علب تا باقم را شامل میشود.
۲- شرقی: که محور البقع تا کتاف را شامل میشود.
۳- غربی: که محور ملاحیط تا ارتفاعات مران را شامل میشود.
در جبهه شمالی تاکنون ائتلاف سعودی موفق به گذر از سد انصارالله در منطقه باقم نشده است و در محور کتاف نیز در ارتفاعات شمالی کتاف (مناطق وادی ابوجباره و رشاحه) متوقف و در جبهه الملاحیط نیز همچنان در ورودی ارتفاعات مران متوقف شده است.
بررسی بیشتر درگیریهای جبهه صعده: https://iswnews.com/15412
مأرب، شرق صنعاء و الجوف:
عملیات ائتلاف در مناطق شمال شرقی مواضع انصارالله از شرق صعده تا الجوف و نِهم موفق نبوده و آنچنان برنامهای هم تاکنون از سوی ائتلاف برای پیشروی در این محاور دیده نشده است. صحرای الاجاشر، مدیریت های المصلوب، المتون، نِهم (شمال شرق صنعاء) و صرواح (غرب مأرب) صحنه درگیریهای سنگین بوده است که انصارالله موفق به دفع حملات ائتلاف و همچنین بازپسگیری نقاطی در مدیریت صرواح شده است.
الضالع:
نیروهای جنوبی (تابع امارات) با حمایت ائتلاف سعودی؛ در مدیریت های جبن، دمت و الحشاء عملیاتهایی علیه انصارالله را ترتیب دادند که منجر به پیشرویهایی شده است.
اکثر قبایل مدیریت الحشاء با ارسال نامه هایی به انصارالله و منصورهادی اعلام بیطرفی و معرفی فرماندار محلی کردند؛ اما خواسته آنان مردود و در حال حاضر درگیریها در نیمه شمالی این مدیریت جریان دارد و انصارالله تعدادی از مواضع خود در الحشاء را از دست داده است.
در مدیریتهای دمت و جبن نیز حملات ائتلاف در الحقب (جنوب غربی دمت) و جنوب جبن بدلیل مقاومت انصارالله بی نتیجه مانده و متوقف شده است.
البیضاء و تعز:
در جبهات این دو استان تغییر خاصی رخ نداده و درگیریهای پراکنده در محورهای ناطع، الملاجم، ذی ناعم و القیفه (در البیضاء) و محورهای الوازعیه، الکدحه و مناطق شمال شهر تعز جریان دارد.
الحدیده:
پس از شکلگیری توافق سوئد، نوار ساحلی الحدیده تاکنون شاهد راکت پرانی و بمباران و آتشباری غالبا از سوی ائتلاف سعودی و پاسخ انصارالله بوده و روند اجرای مفاد توافق سوئد دائما به تعویق افتاده است.
آینده این توافق به سه صورت زیر دیده میشود:
۱- تداوم درگیری و بی نتیجه ماندن توافق: که وضعیت نامشخصی را در پی دارد.
۲- تعلیق مذاکرات و پایان میانجیگری سازمان ملل: که آغاز مجدد نبردها را در پی دارد و سازمان ملل بعنوان میانجی میتواند یک طرف و یا طرفین را ناقض توافق اعلام کند و یا میتواند موضوع را به شورای امنیت و… نیز ارجاع دهد.
۳- اجرای توافق: که آغازگر باب جدیدی از نبردها در سواحل غربی یمن (از جهت شمالی یعنی استان الحجه) و سایر جبهات است. همچنین خوشبینانه ترین حالت دستیابی به توافق در زمینه های دیگر و در نهایت تشکیل دولت و برقراری صلح در یمن است که با توجه تجزیه طلبی برخی طرفها و همچنین استعمارگری ائتلاف سعودی امری غیرممکن است.
اطلاعات بیشتر درباره توافق سوئد:
نتیجه گیری:
با توجه به روند یک سال اخیر جنگ یمن؛ میتوان نتیجه گیری کرد که جنگ یمن در حالی وارد پنجمین سال خود میشود که ائتلاف سعودی حاضر به اتمام این جنگ خونین، حتی با تحمل خسارات میلیاردی و تلفات سنگین نیست. تقابل انصارالله با آل سعود بدلیل ریشهای بودن اختلافات تنها با حذف یک طرف پایان خواهد پذیرفت.
آینده توافق الحدیده نیز غیرقابل پیشبینی است و اجرای این توافق می تواند آغاز بدترین و یا بهترین شرایط برای یمن باشد. ادامه جنگ یا صلح؟ صلح و توافق در بقیه زمینهها و یا جنگ در الحجه و صعده و…
شرایط محاصره و عدم دسترسی انصارالله به مسیرهای امن مانع از ارسال کمک های بین المللی و تامین نیازهای اولیه زندگی و متعاقبا سختگیری انصارالله در عرصه سیاست و اجتماع شده است و این بزرگترین تهدید برای حاکمیت صنعاءست. ضمن این مشکلات انصارالله با تلاش و تدبیر، مناطق تحت کنترل خود را مدیریت میکند.
خیانت همپیمانان، شورش قبایل و… علیه انصارالله گویای همین شرایط سخت و طاقت فرساست و با شرایط فعلی، آینده سختتری در پیش روی انصارالله قرار دارد.
دیدگاه