چه کسی برندهی انتخابات ریاست جمهوری افغانستان است؟
سفرهای اخیر مقامات آمریکایی به افغانستان گویای مساله ای مهمتر از خروج نظامیان آمریکایی و مذاکرات و یا جنگ با طالبان و… است؛ آن هم انتخابات ریاست جمهوری افغانستان است.
مارک اسپر (وزیر دفاع آمریکا) و نانسی پلوسی (رئیس مجلس نمایندگان آمریکا) از مقاماتی هستند که در روزهای اخیر به افغانستان سفر کرده اند. آنها دلیل سفر مخفیانه خود را بررسی مسائل و جوانب خروج نظامیان آمریکایی از این کشور مطرح کردند. اما بنظر نمیرسد چنین مسالهای دو مقام ارشد آمریکایی را بی خبر به افغانستان بکشد!
ریاست جمهوری افغانستان پُستی مهم است که آمریکا بعد از برهانالدین ربانی با نگاه قومی به سیاست این کشور، همواره جریان را طوری کنترل کرده است که در دست غیر از پشتونها نباشد. این موضوع به طور تدریجی منجر به بی اعتمادی مردم به حکومت و حتی تمایل به ولایت پذیری از طالبان شده است. دلیل تایید آمریکا بر این قومگرایی مشخص نیست اما باید گفت آنها از رابطهی گذشته جریان باقیمانده از احمد شاهمسعود (یعنی جمعیت اسلامی و شیعیان متحد) با ایران و نژاد نزدیک آنها به ایرانیها ترس بزرگی دارند.
حضور کم رنگ مردم در آخرین دوره انتخابات ریاست جمهوری افغانستان که در اوایل ماه گذشته برگزار شد؛ نشانهی دیگری از بیاعتمادی و عدم استقلال حکومت در انتخابات است. البته عوامل دیگری نظیر تهدیدات طالبان بر مراکز رای دهی و رای دهندگان، و فساد حکومتی ها نیز در این سردی انتخابات نقش داشته است، اما بخشی از مردم با توجه به سابقه دخالت آمریکا در انتخابات گذشته حکومت را دستنشانده و غیرقابل اعتماد میدانند.
علیرغم بی میلی ظاهری آمریکاییها به ادامه حضور در افغانستان، قصد آنها از حضور در این منطقه در چند گزاره معنادار توصیف میشود:
۱- حل کردن طالبان در ساختار افغانستان از طریق راه حل سیاسی
۲- روی کار آوردن دولتی وابسته و تابع سیاستهای آمریکا
۳- تداوم حضور بیدردسر و تضمینی نظامیان آمریکا و ناتو
۴- مقابله با نفوذ ایران، روسیه و چین در قلب آسیای میانه یعنی افغانستان
با توجه به کارنامهی سیاه ترامپ در سیاست خارجی، از قبیل خیانت به کردهای سوریه، نقض توافق رسمی با ایران، پروژه معاملهی قرن در فلسطین و…، او به دنبال پیروزیای سیاسی در افغانستان است تا لااقل شعار انتخاباتی او کمی تحقق بگیرد و گذشته از این آمریکا را از باتلاقی که دو دولت قبلی آمریکا در آن دست و پا زدند نجات دهد.
بدین جهت نتیجه ناخوشایند و هماهنگ نشدهی انتخابات ریاست جمهوری افغانستان میتواند لکهی سیاه دیگری در کارنامهی سیاست خارجی وی باشد و منجر به شکست او در دوره دوم باشد.
بنابراین پلوسی و مارک اسپر نقش همان جان کری را در سال ۲۰۱۴ بازی میکنند و امکان دخالت آمریکا در انتخابات افغانستان را قویتر میکنند و باید دید در تاریخ مقرر اعلام نتیجه ۶ آبان، کمیسیون انتخابات چه کسی را برنده اعلام میکند.
عبدالله عبدالله یا اشرف غنی؟
جلب اعتماد غالب مردم با ریاست عبدالله یا سلب اعتماد غالب مردم با ریاست اشرف غنی؟
متحد پشتون تبار و تابعی مانند اشرف غنی یا عبدالله تاجیکتبار، معتدل و متحد غالب اقوام شیعه و دیگر اقوام افغانستان؟
ترس آمریکا از انتخاب عبدالله حس نژادی و میل گرفتن او به سمت ایران و تاثیر بر طالبان است و ترس از انتخاب غنی به جهت بی اعتبار شدن انتخابات در افغانستان که منجر به چندین مشکل امنیتی دیگر در آینده افغانستان خواهد شد.
این دو راهی است که آمریکا بر سر آن قرار دارد و با دخالت در انتخابات باز هم میخواهد این تضاد را دور بزند.
دیدگاه
بسمه تعالی
گرچه دو شخص نامبرده از نظر افکار عمومی مردم آریانای کهن مترود و غیر قابل اعتماد هستند و هر دو تابع زر و زور و تزویر اند ، لهذا شرایط به گونه است که از میان بدتر و بدتر و بدترین ، بدتر را ناگزیر برگزید ، ولی حل بحران آریانای عزیز یک انقلابی متکی بر زور تفنگ را میطلبد که رهبری آن از بین اقشار دانای غیر از افراد پست و بی مایه فعلی باشد .
موفق باشید
عبدلله وغنی هردویش پشتون است فرق نمکند هیچ کدام شان بارای مردوم ریس جمهور نمشود فقط انتخاب امریکاه
باسلام… انتخابات درافغانستان سیاست عوام فریبی بیش نیست هرکه رامریکا تعین کند همان رئیس جمهوراست