تحلیل و بررسی ابعاد مذاکرات عراق و آمریکا به یکی از پربحث­ ترین موضوعات میان کارشناسان مسائل غرب آسیا و اندیشکده­ های مطالعات راهبردی تبدیل شده است. مذاکراتی که با روی کار آمدن دولت الکاظمی بصورت جدی دنبال شد و با توجه به ویژگی تعاملگرایانه مصطفی الکاظمی و برقراری روابط دیپلماتیک شاهد ادامه ­ی آن نیز خواهیم بود.

احیای روابط استراتژیکی و گسترش همکاری­ها

یکی از مواردی که مقامات آمریکایی مکررا آن را برای مذاکره با عراق به کار برده ­اند، بحث روابط استراتژیک است. با توجه به بحران اقتصادی حال حاضر در عراق و لزوم افزایش همکاری­های بین المللی برای خروج از این بحران،  ایالات متحده نظر مساعد خود را برای احیای همکاری­های اقتصادی در حوزه صادرات کالا و انرژی به عراق اعلام کرده است. لازم به ذکر است قیمت نفت عراق کاهش یافته، فساد اقتصادی در این کشور گسترده بوده و کرونا هم بر رشد اقتصادی اثر داشته است، بنابراین همه این مسائل موجب می‌شود دست الکاظمی برابر آمریکا در مذاکرات بسته باشد. اما مذاکره فقط به اینجا ختم نمی­شود. بسیاری از کارشناسان عراقی، مذاکرات راهبردی میان آمریکا و عراق را صرفا در بعد امنیتی و گفتگو بر سر خروج نظامیان آمریکایی تلقی می­کردند اما آنچه در واقع اتفاق افتاد این بود که رنگ و لعاب دیپلماتیک این مذاکرات باعث شد اهداف سیاسی و ضد مقاومت آمریکا در پوشش “روابط استراتژیک” دنبال شود.
ماتیو تولر، سفیر آمریکا در بغداد چندی قبل از مذاکرات در مصاحبه با بغداد الیوم بیان کرده بود: “شراکت و همکاری میان دو کشور تنها به بخش امنیتی محدود نمی‌شود و آمریکا مایل به برگزاری این گفت‌وگوی استراتژیک با هدف تقویت همکاری‌ها در تمامی بخش‌های مذکور است تا چالش‌های متعددی که عراق همچنان با آنها روبروست حل و فصل شوند.”

به نظر می­رسد مذاکرات بغداد واشنگتن طی ماه­های آینده ادامه داشته باشد و واضح است که این مذاکرات به نقطه نظر مشترکی برای خروج عراق از بحران نخواهد رسید اما طولانی شدن مذاکرات به نفع آمریکاست  چرا که درمدتی که آمریکایی‌ها مذاکره می‌کنند، می‌توانند بحث خروج نظامیانشان از عراق را به تاخیر بیندازند.

مسئله ­ی دیگری که درباره­ ی این مذاکرات حائز اهمیت است آن است که ایالات متحده طرح فشار اقتصادی بر دولت­هایی که گروه­های مقاومت در آن حضور دارند را آغاز کرده است تا این گروه­ها از طریق حاکمیت کشوری که در آن هستند کنترل شده و خلع سلاح شوند در غیر اینصورت تحریم و فشار اقتصادی متوجه کل کشور خواهد بود که نمونه آن را در لبنان شاهد هستیم. در عراق نیز با توجه به عدم رویایی مستقیم آمریکا با گروه­های مقاومت، از طریق فشار دیپلماتیک و اقتصادی به دولت خواهان خلع سلاح حشدالشعبی و کنترل آن است. تحلیلگران و مراکز مطالعات اسراتژیک غربی نیز درصدد هستن تا با انتشار گزارش­هایی استمرار وجود حشدالشعبی و نیروهای مقاومت مسلح عرق را غیر ضروری نشان دهند و انها را بخاطر ارتباط با ایران، دلیل اصلی آشفتگی اوضاع عراق معرفی کنند.

نگاه حشدالشعبی به مذاکرات بغداد واشنگتن چیست؟

همانطور که در ابتدای مطلب ذکر شد، گروه­های مقاومت عراق بطور جدی به دنبال اخراج نیروهای آمریکایی از عراق هستند و اعلام کرده­اند که هدف از مذاکرات باید اعلام برنامه زمانبندی برای خروج نظامیان آمریکایی از عراق باشد.
ابوعلی العسکری مسئول امنیتی گردان‌های حزب‌الله عراق در توئیتر خود از نکات مدنظر در رابطه با مذاکره با عراق نوشت: “ما امیدوار بودیم که نیروهای سیاسی یک تیم مذاکره کننده با دشمن امریکایی تشکیل دهند که وظیفه آنها تنها مشخص کردن جدول زمان بندی شده برای خروج نیروهای متجاوز به عراق باشد. اما متأسفانه با انتصاب مجموعه‌ای از افراد – به عنوان مذاکره کننده – غافلگیر شدیم که اکثر آنها در راستای پروژه امریکا در کشور حرکت می‌کنند.”
همچنین هادی العامری رئیس سالزمان بدر در هشدار به تیم مذاکره کننده عراقی در توئیتر خود نوشت: «امید میلیون‌ها عراقی را که برای خروج نیروهای بیگانه و تحقق حاکمیت ملی به خیابان‌ها ریختند، نقش بر آب نکنید… چشم شهدا برای دادن خبر خوش خروج نیروهای ائتلاف بین‌المللی و مشخص کردن زمان خروج آن‌ها از عراق، به شما دوخته شده است.»
محمد الغبان رئیس فراکسیون پارلمانی ائتلاف الفتح نیز طی صدور بیانیه‌ای اعلام کرد که تیم عراقی باید در گفتگوی امروز با همتای آمریکایی اولین اولویت خود را آنچه که در زمینه اخراج نیروهای خارجی از کشور بر اساس یک جدول زمانی مشخص در پارلمان تصویب شده بود قرار دهد.

با این وجود یک روز پس از دور اول مذاکرات یعنی شنبه ۱۳ ژوئن، مورگان اورتگس، سخنگوی وزارت‌ خارجه آمریکا اعلام کرد آمریکا به عنوان بزرگترین ارائه کننده کمک‌های بشردوستانه به عراق باقی خواهد ماند. وی بدون تعیین زمان خروج کشورش از عراق گفت: “گفت‌وگوی استراتژیک میان بغداد و واشنگتن مثبت بود و تا زمان نابودی داعش در عراق می‌مانیم[۱] .”

با توجه به آنچه از نحوه این مذاکرات برمی­آید، ایالات متحده در پوشش روابط دیپلماتیک خود با دولت الکاظمی همچنان پروژه­ی انحلال حشدالعشبی را دنبال می­کند و به بهانه ­ی مبارزه با تروریسم داعش پایگاه­های خود در عراق را حفظ ­می­کند که این نوعی دهن کجی به رشادت­های حشدالشعبی در مبارزه با داعش و نیز کاهش اهمیت حشدالشعبی در بین مقامات عراقیست.
آنطور که بنظر می­رسد خواسته آمریکا از مذاکره با عراق حضور بلند مدت آمریکا در عراق با اهداف مشخص است و علاوه بر نگاه اقتصادی برای حضور در عراق به عنوان یک بازار پر پول، مهمترین دلیلش، کنترل سیاست خارجی عراق در قبال ایران و حتی ورود در حوزه امنیت ملی ایران است، لذا آمریکایی ها  با حضورشان در عراق در صدد فشار بر جمهوری اسلامی نیز هستند.


[۱] به نقل از خبرگزاری المعلومه

 احسان حسنی
احسان حسنی
پژوهشگر محور مقاومت
  • به اشتراک بگذارید:

دیدگاه

  1. amir شنبه, ۳۱ خرداد, ۱۳۹۹ - ۰۸:۳۸

    چرا همیشه کشورهای جبهه مقاومت باید یک رئیس جمهور لیبرال و ترسو داشته باشند؟؟؟؟؟

    پاسخ
    1. ناشناس شنبه, ۳۱ خرداد, ۱۳۹۹ - ۱۱:۲۵

      چون همه مردم اون کشورها مثل جنابعالی راجب به گروههای مقاومت فکر نمیکنندو اولویتهای اونهاباشمافرق میکنه

    2. نیما صاد شنبه, ۳۱ خرداد, ۱۳۹۹ - ۱۳:۲۴

      دقیقا. چون مث ما همه کشورای مقاومت با مشکلات اقتصادی و معیشتی روبرو هستن. هرچند یه دلیلش تحریم آمریکاست ولی برای مردم فرقی نمیکنه و ماهم نتونستیم راه‌حل مناسبی برای اقتصاد در شرایط تحریم داشته باشیم.

    3. ناشناس شنبه, ۳۱ خرداد, ۱۳۹۹ - ۱۳:۵۵

      متاسفانه نفوذ در دستگاه دیپلماسی و سیاسی کشورهای منطقه زیاد هست. مخصوصا افراد نزدیک به ایالات متحده که با پرستیژ خاصی حمایت میشوند. البته بصیرت ملت ها در انتخاب سردمدارانشان نیز موثر است

  2. ناشناس شنبه, ۳۱ خرداد, ۱۳۹۹ - ۱۱:۲۳

    تنها راه نجات عراق اینهاهستند: یک:انحلال گروههای موازی مسلح واحزاب مسلح (نظیرحشد)
    دو:خروج همه نیروهای خارجی بخصوص آمریکاییا
    سه: روی کار آمدن پارلمان و دولتی اکثر تکنوکرات و بدور ازباندبازی وفسادهای اقتصادی وسیاسی
    چهار:برقراری ارتباط براساس منافع ملی باهمه کشورهای جهان
    حالا این حرفهای من به مذاق دشمنان عراق خوش نمیاد ولی حرف دل مردم عراق هست که ازهمه چی خسته شدن

    پاسخ
    1. ناشناس شنبه, ۳۱ خرداد, ۱۳۹۹ - ۱۲:۳۳

      دولت های تکنوکرات یعنی دولت های تحصیل کردگان آمریکا و غرب، از غربزدگان پیشرفتی حاصل نخواهد شد همچنانکه تمام مشکلات ۲۰۰ سال اخیر جهان اسلام ذهن های فاسد شده اکثر تحصیل کردگان غرب است.
      پس اون ابله هایی که فکر می کنند تکنوکرات ها اقتصاد اون ها را نجات می دهند و بعد به فکر منافع ملی(توی ایران که وضعش از حیث طایفه گری از عراق بهتره باز ملت معنا نداره تو عراق که مردمش حتی مذهب دارای اکثریت مطلق ندارند که به دنبال ملت بودن سرابه ) بروند ‌سکشت خوردگان ۲۰۰ اخیرند.

    2. نیما صاد شنبه, ۳۱ خرداد, ۱۳۹۹ - ۱۳:۲۶

      دشمنان عراق یعنی کیا؟! بعد کی گفته حرف دل مردم عراق که داعش رو دیدن اینه که حشدالشعبی منحل بشه؟ اونم وقتی به عنوان نیروی مسلح رسمی شناخته شده نه نیروی موازی؟!

    3. امیرحسین جمعه, ۶ تیر, ۱۳۹۹ - ۱۲:۲۳

      دوست عزیز خوب اگه حشد الشعبی و ارتش با هم ادغام بشن و یک ارتش مستقل رو تشکیل بدن بهتر می تونن با گروه های تروریستی مبارزه کنن. ولی خوب ایران می خواد نفوذش رو در عراق از طریق یک نیروی شبه نظامی حفظ کنه و به خاظر همین مخالف انحلال حشد الشعبیه.

    4. ابوکرار شنبه, ۳۱ خرداد, ۱۳۹۹ - ۱۳:۵۷

      تنها راه نجات انحلال حشدحشعبی است؟؟!! اینکه دقیقا خواسته استکباره. در ضمن اینکه مردم عراق خسته شدند شانتاژ گری رسانه هاست برای فشار بر حاکمیت عراق تا حشدالشعبی رو منحل کنه

    5. شایان کریمی یکشنبه, ۱ تیر, ۱۳۹۹ - ۰۷:۲۳

      مردم عراق خسته شده اند ولی وقتی نمیفهمند مشکلشان از کجاست در دور باطل خواهند بود و بازیچه امریکا و حرف های پوپولیستی ک شما فرمودید
      تنها و تنها کاری که عراق باید بکند دور انداختن سیستم فشل و تکه تکه ایست که امریکایی ها بعد از اشغال در کشورشان بوجود اوردند تا مرکزیت قدرت را کاملا خورد و فساد را سیستماتیک کنند اگر گروه های مانند حشد نبودند امروز عراق مشابه افغانستان جولانگاه امریکا بود

  3. ناشناس شنبه, ۳۱ خرداد, ۱۳۹۹ - ۱۱:۲۹

    باروی کارآمدن الکاظمی وهمچنین انتخابات پارلمانی که مطمئن باشید خیلی از چهره های کنونی مخصوصا درمیان طیفهای شیعیان دیگه درمجلس نیستندو رای نمیارن و مردم میرن به دنبال چهره های ملی و مستقل ،،بایدشاهد چهره جدیدی ازعراق باشیم

    پاسخ
  4. نیما صاد شنبه, ۳۱ خرداد, ۱۳۹۹ - ۱۳:۲۹

    تا زمانی که عراقی‌ها تکلیف خودشون رو با مسأله استقلال و تمامیت ارضی خودشون حل نکن اوضاع همینه. وگرنه ایران هراتفاقی که در چارچوب تصمیم عراقی‌ها باشه میپذیرم حتی اگه انحلال عراق باشه. اون طرفی که عراق رو پایگاه نظامی خودش میدونه مشخصه و متاسفانه عراقی‌ها چشمشون رو بستن. همچنان که چشمشون رو روی خطر تجزیه کشورشون بستن

    پاسخ
  • دیدگاه های شما پس از تایید مجموعه تحلیلی خبری تحــولات جهــان اســلام در سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، تهمت و افترا باشند منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشند منتشر نخواهد شد.