گزارشی از روند آخرین تغییرات نظامی در کشور سوریه طی ماه های اخیر

شمال غرب سوریه
در ادامه مرحله دوم عملیات ارتش سوریه در منطقه ادلب که از تاریخ ۲۸ آذر ۹۸ (۱۹ دسامبر ۲۰۱۹) آغاز شده بود؛ نیروهای ارتش سوریه در نهایت موفق شدند تا تاریخ ۱۶ اسفند ۹۸ (۴ مارچ ۲۰۲۰) در بازه زمانی دو ماه دو هفته، در مجموع حدود ۲۳۴۵ کیلومتر مربع از اشغال تروریست های تحت حمایت ترکیه آزاد شد. از این مقدار، حدود ۷۶۳ کیلومتر مربع سهم استان حلب و حدود ۱۵۸۲ کیلومتر مربع سهم استان ادلب بوده است.
هر چند که مسلحین تحت حمایت ترکیه در دو هفته آخر عملیات ارتش سوریه در منطقه ادلب بسیار تلاش کردند تا با تصرف سراقب بتوانند مسیر مهم M5 را قطع کنند و از این راه بتوانند برگ برنده ای برای اردوغان در مذاکرات آتش بس ادلب مهیا کنند؛ اما در نهایت تلاش آنها بجایی نرسید و سراقب پس از یک رفت و برگشت چند روزه در اختیار ارتش سوریه قرار گرفت، و اردوغان دست خالی به مذاکره با پوتین رهسپار شد.

سرانجام نشست موسکو با تمام حواشی آن برگزار شد و طرفین گفتگو یعنی پوتین و اردوغان به یک توافق آتش بس جدید در منطقه ادلب دست یافتند و آتش بس مذکور از ۱۶ اسفند ۹۸ (ششم مارچ) در منطقه ادلب و بزرگراه M4 اجرایی شد.

مشاهده جزییات توافق آتش بس ادلب

از تاریخ مذکور و برقراری آتش در منطقه ادلب تاکنون، هرچند که پیشرویها متوقف شده و تا لحظه نگارش این متن ۱۷ گشت نظامی مشترک نظامیان روسیه و ترکیه “بصورت محدود” در بزرگراه M4 انجام شده است؛ با این حال گروه های تروریستی از مناطق تعیین شده در آتش بس عقب نشینی نکرده اند، گشت های نظامی هنوز به جسر الشغور نرسیده است و تبادل آتش توپخانه ای و درگیریهای روزانه بین طرفین درگیر در منطقه ادلب ادامه دارد.

از سوی دیگر طی سه ماه اخیر ارتش سوریه و ارتش ترکیه مواضع خود در خطوط تماس ادلب را بشدت تقویت کرده اند و برخی از شواهد حاکی از آغاز عملیات قریب الوقوع در این منطقه می باشد.

شرق سوریه
– پس از آغاز عملیات ارتش ترکیه در شرق فرات موسوم به “چشمه صلح” و اشغال مناطق بین راس العین و تل ابیض تا عمق حدود ۳۲ کیلومتری در پاییز سال ۹۸، خطوط تماس در این مناطق ثابت و بدون تغییر باقیمانده و عملیات نظامی ترکیه از چهارم آذر ماه ۹۸ و پس از اعلام آتش بس و منطقه امن متوقف شده است. اکنون بیشتر اخبار و تحولات این منطقه مربوط به تبادل آتش توپخانه ای پراکنده بین نیروهای SDF و مسلحین تحت حمایت ترکیه میباشد.
همچنین در ماه های گذشته گشت های مشترک نظامی ترکیه و روسیه در چندین نوبت در شرق و غرب منطقه امن مذکور و در مناطق مرزی شمال شرق سوریه انجام شده است.

– همچنین ارتش روسیه در فرودگاه قامشلی مستقر شده است و بخش بزرگی از این فرودگاه تبدیل به پایگاه هوایی روسیه شده است.
از سوی دیگر در روزهای اخیر بر تعداد حضور جنگنده های روسی در فروگاه دیرالزور نیز افزوده شده است.
بصورت کلی در ماه های اخیر مناطق شرقی فرات شاهد افزایش حضور نیروهای روسی و ارتش سوریه بوده است. نیروهای ارتش سوریه و روسیه تلاش میکنند با افزایش نیرو و تجهیزات در شرق فرات از میزان نفوذ آمریکا در این مناطق بکاهند، موضوعی که حساسیت SDF را بیش از هر زمان دیگری برانگیخته است.

– نیروهای آمریکایی نیز کماکان چاه های نفتی و گازی در شرق فرات را در اختیار دارند. بعد از عقب نشینی ضمنی نیروهای آمریکایی از شمال شرق سوریه، منابع گازی و نفتی این منطقه همچنان در اشغال و سیطره نیروهای آمریکایی قرار دارد و به نظر نمیرسد که آمریکا برنامه ی کوتاه مدتی برای تحویل مناطق داشته باشد.

– بیابان های شرقی حمص و جنوبی دیرالزور همچنان جولانگاه باقیمانده هسته های داعش است. عمده فعالیت هسته های داعش در مناطق جنوبی سخنه، کباجب و حتی مناطق شرق المیادین میباشد که بصورت روزانه و هفتگی اقدام به عملیات های خرابکارانه و بزن در رو علیه مواضع و نیروهای ارتش سوریه میکنند. هرچند که ارتش سوریه در ماه های اخیر در چندین نوبت اقدام به انجام عملیاتهای محدود امنیتی برای پاکسازی عناصر بجا مانده از داعش در این مناطق کرده است، با این حال بعید به نظر میرسد که بدون اجرای یک عملیات بزرگ و همه جانبه این مناطق بطور کامل از وجود هسته های داعش پاکسازی شود.

جنوب سوریه
وضعیت خطوط تماس در جنوب سوریه ثابت است و تمامی مناطق همچنان در کنترل ارتش سوریه قرار دارد. با این حال عملیات های بمبگذاری مسلحین بجا مانده از پاکسازی های گذشته و تروریست های داعش علیه تحرکات ارتش سوریه در جنوب سوریه بصورت پراکنده ادامه دارد.
این موضوع در دو ماه اخیر تشدید شده است و ارتش سوریه برای سرکوب این تحرکات نیروهای بیشتری را در مناطق جنوبی این کشور مستقر کرده است. همچنین در ماه اخیر تظاهرات و برخی تحرکات سیاسی علیه نظام سوریه و متحدانش در مناطق جنوبی استان درعا افزایش یافته است.

برای نمایش نقشه در اندازه اصلی روی تصویر کلیک کنید(۵مگ)


بررسی نقشه و مطلب پیشین در خصوص تحولات میدانی در کشور سوریه؛ در ۳ اسفند ۹۸: اینجا

  • به اشتراک بگذارید:

دیدگاه

  1. یوسف چهارشنبه, ۴ تیر, ۱۳۹۹ - ۱۳:۰۶

    ارتش سوریه باید ادلب و دیگر مناطقی که آخرین پایگاه معارضان هستند را پس بگیرد. آمریکا و ترکیه هم باید از سوریه خارج شوند. نیروهای به اصطلاح دموکراتیک سوریه هم باید مناطق تحت اشغال خود را به ارتش سوریه واگذار کنند. التنف در استان حمص هم باید به کنترل ارتش سوریه دربیاید. به این ترتیب کل خاک سوریه تحت کنترل دولت سوریه باشد

    پاسخ
    1. ناشناس جمعه, ۶ تیر, ۱۳۹۹ - ۰۰:۵۳

      چشم جناب، اومر دیگری ندارید

    2. نوکر شنبه, ۷ تیر, ۱۳۹۹ - ۱۴:۵۴

      الان همه رو واگذار میکنم حتما به روی چشم.. امر دیگه ای ندارید

    3. یوسف دوشنبه, ۲۳ تیر, ۱۳۹۹ - ۱۲:۲۹

      جدی میگم. باید دست آمریکا از سوریه کوتاه بشه. پای منافع ملی ایران درمیانه.

    4. فریاد پنجشنبه, ۹ مرداد, ۱۳۹۹ - ۰۰:۵۲

      شک نکنید در آینده ای نزدیک این اتفاق خواهد افتاد

  2. سوریه دوشنبه, ۲۳ تیر, ۱۳۹۹ - ۱۲:۰۳

    ظاهرا داعش هنوز هم بخش کوچکی از بیابان سوریه رو در اختیار داره

    پاسخ
  • دیدگاه های شما پس از تایید مجموعه تحلیلی خبری تحــولات جهــان اســلام در سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، تهمت و افترا باشند منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشند منتشر نخواهد شد.