کلید اسرار رییس جمهور ترکیه در زندان خانگی
یاران قدیمی اردوغان چگونه حذف میشوند؟
مبارز مانسیموف (با نام مبازر قوبان اوغلو در ترکیه) سرمایه دار و کارآفرین معروف آذربایجانی-ترکیه ای روز جمعه ۱۵ اسفند(۶ مارس) از بازداشت یک ساله در زندان استانبول آزاد شده است. وی متهم به ساماندهی مالی شبکه فتح الله گولن (عامل کودتای نافرجام ۲۵ و ۲۶ تیر ۱۳۹۵ (۱۵ و ۱۶ ژوئیه ۲۰۱۶)) است که طبق حکم دادگاه بدوی به ۵ سال حبس خانگی محکوم شده و بازجویی و محاکمه وی ادامه دارد. چنانچه جرم وی اثبات شود دارایی های وی به نفع دولت ترکیه مصادره میشود.
مانسیموف (قربان اغلو) به اندازهای مشهور است که آذربایجانی ها همواره او را با نامش کوچکش “مبارز” یاد میکنند وهم ردیف با “مبارز ابراهیموف” قهرمان ملی (درجه دار شهید ارتش آذربایجان در جنگ ۴ روزه آوریل سال ۲۰۱۶ قره باغ) نام برده میشود. وی به آوارگان جنگ اول قره باغ کمک های مالی کرده و نیازهای ۲۰ هزار دانشجوی آذربایجانی و افراد تحت معالجه در بیمارستانهای ترکیه را برآورده کرده است.
محاکمه این فعال صنعت کشتیرانی بین المللی اعتراض مردم آذربایجان را برانگیخته و فعالان مدنی این کشور قفقازجنوبی بارها از دولت ترکیه خواستهاند تا وی را بدون قید و شرط آزاد کنند. آنها حتی از الهام علیف رییس جمهور ومهربان علیوا (پاشایوا) معاون اول رییس جمهور خواستهاند تا در این ماجرا مداخله کنند.
مبارز مانسیموف یا مبارز قربان اوغلو؟
مبارز مانسیموف ۵۲ ساله فرزند قربان و زمرد مانسیموف، ۲۲ مارس ۱۹۶۸ در شهر باکو جمهوری سوسیالیستی آذربایجان شوروی زاده شده است. پدرش نظامی ارتش شوروی بوده و والدین او اصالتا از روستای میانکو رایون ماساللی (در نزدیکی مرزهای ایران) و قوم تالش هستند. او با اصرار پدرش به آکادمی علوم نیروی دریایی باکو رفته و طی دوره سربازی، ملوان نیروی دریایی ارتش سرخ شوروی بوده که همین موارد مسیر زندگی او را تغییر داده است.
وی با آشپزی در کشتی تجاری وارد صنعت کشتیرانی تجاری شده و پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و استقلال جمهوری آذربایجان، به روسیه رفته است. مبارز همراه با همکارانش اقدام به اجاره قایق و سپس کشتی ماهی گیری در روسیه میکرده و با سود حاصل از این کار با خرید کشتی در این کشور فعالیت می کرد.
وی موسس گروه سرمایه گذاری “پالمالی” در سال ۱۹۹۸ است که ابتدا در روسیه فعالیت بود اما مانسیموف دفتر مرکزی و سرمایه این مجموعه را به بندراستانبول منتقل کرد. مبارز مانسیموف پس از انتقال تابعیت مضاعف این کشور را به دست آورده و با نام مبارز قربان اوغلو نیز شناخته میشود. او نخستین خریدار ۸ واحد برج ترامپ دراستانبول نیز هست و به مراسم تحلیف ریاست جمهوری دونالد ترامپ درکاخ سفید (کاخ ریاست جمهوری آمریکا) دعوت شده است.
نیمی ازسرمایه پال مالی به ارزش ۱میلیارد و۵۰۰ میلیون دلار دارایی شخصی مانسیموف بوده و جزو ۱۰ میلیاردر ترکیه و تاجر سال معرفی شده است. همچنین مجله فوربس در سال ۲۰۱۹ نام مانسیموف را درفهرست ۵۰۰ میلیاردر جهان منتشر کرده است.
ارتباط با روشن جانیف؟
همچنین وی پیکر “روشن رافیق اوغلو جانیف” معروف به “روشن لنکرانسکی” را ۲۹ مرداد ۱۳۹۵ (۱۹ آگوست ۲۰۱۶) با هواپیمای شخصی خود به فرودگاه لنکران آورده تا خاکسپاری شود. روشن جانیف (از چهره های محبوب آذربایجانی) بنا به روایت رسمی ۱۸ آگوست در بشیکتاش ترکیه بر اثر حمله ۴ فرد مسلح کشته شده است. وی از اهالی لنکران آذربایجان و فرزند سرگرد کشته شده پلیس آذربایجان رافیق جانیف بوده که همچون مبارز مانسیموف یکی از چهره های اقتصادی و پرنفوذ جمهوری آذربایجان در روسیه، گرجستان، بلاروس، اوکراین و ترکیه بوده است. انجام فعالیت های خیریه و شخصیت رابین هودی او برای حمایت از ستم دیدگان دلیل اصلی شهرت اوست. وی به دلیل تشکیل یک گروه مسلح که بارها به اتهام سرقت و تهدید مسلحانه افراد ثروتمند و مقامات دولتی محاکمه شده بود نیز معروف است. اما هر بار دلایل کافی برای اثبات جرم وی ارایه نشده و سال های آخر عمر خود را در استانبول میگذارند. برخی معتقدند که وی بنابه دعوت مانسیموف از روسیه به ترکیه رفته بود وفعالیت های خود را از ترکیه پیگیری میکرده است.
شرکتی بنام پال مالی
ارزش سهام “پال مالی” در سال ۲۰۱۵ تا ۳ میلیارد دلار برآورد شده است. گروه تجاری پال مالی سهامدار اصلی شرکت ساختمانی تکفن ترکیه، مالک کارخانه لبنیات پال سوت (نور سوت سابق) و باشگاه فوتبال خزر لنکران آذربایجان (همراه با ورزشگاه ۱۵ هزار نفری)، شبکه تلویزیونی پال تی وی، شبکه رادیویی پال اف ام و شبکه موسیقی پال استیشن و باشگاه پالارینا یالیکاواک برای تجمع میلیاردهای جهان در ترکیه است.
پال مالی و دریانوردی
عمده ترین فعالیت پال مالی فعالیت “کشتیرانی و دریانوردی” است و این مجموعه یکی از ۵ شرکت بزرگ حمل و نقل دریایی جهان محسوب میشود. حمل کالا، حمل سوخت با تانکرهای نفتکش، برگزاری تورهای دریایی با کشتی های کروز، فعالیت شیلاتی صیادی با کشتی های بزرگ ماهی گیری، اجاره قایق های تفریحی و لنج عمده فعالیت این مجموعه را تشکیل میدهد. دریای سیاه، دریای مدیترانه واقیانوس اطلس محدوده فعالیت آنها است و در ۲۱ کشور جهان دفتر دایر کردهاند.
این شرکت مالک ۱۲۹ فروند کشتی است که با احتساب کشتی های اجارهای این تعداد به ۲۲۰ فروند میرسد. تعداد کارکنان این شرکت دریانوردی ۲۸ هزار نفر هستند. چنانچه سایر فعالیت ها نیز به آن اضافه شود پالمالی ۴۵هزار نفر را تحت پوشش قرار میدهد.
پال مالی و نفت
پال مالی ۶۷ درصد نفت دریای سیاه (فدراسیون روسیه و آذربایجان) و ۷۵ درصد نفت روسیه را به بازارهای جهانی منتقل میکند و از همین رو نقشی تعیین کننده در نفت دارد. خرید بندر در بدروم ترکیه (ساحل دریای سیاه) از دولت این کشور به مبلغ ۴۲ میلیون دلار در سال ۲۰۱۱ و سرمایه گذاری ۱۰۰ میلیون دلاری توسعه آن، ساخت بندر اختصاصی در بندر روستوف روسیه (واقع در دریای سیاه) و ساخت پایانه نفتی در باکو از دیگر اقدامات این مجموعه بوده است. علاقمندی وی به نفت تا جایی بوده که ۵۰ درصد سهام شرکت دولتی نفتی آذربایجان معروف به SOCAR را به مبلغ ۳۷ میلیون دلار نیز خریداری کرده است.
پال مالی و دولت ترکیه
اما چیزی که بیشتر درباره مبارز مانسیموف/ قربان اوغلو مورد توجه قرار گرفته نحوه ارتباط او با اعضای “حزب عدالت و توسعه ترکیه” به عنوان بخشی از گرایش نوظهور جمعیت اخوان المسلمین، دولت ترکیه و بستگان رجب طیب اردوغان رییس جمهور ترکیه است.
همکاری این شرکت با دولت ترکیه به سال ۲۰۰۸ باز میگردد که بندر بودروم به مانسیموف فروخته شد و پس از آن بر حجم این مبادلات افزوده شده است.
شراکت با تولگای آغار فرزند مهمت آغار رییس پلیس سابق ترکیه یکی از موارد جالب توجه همکاری خانواده مقامات دولتی با مانسیموف است که پس از کاندیداتوری وی در انتخابات مجلس ترکیه این رابطه انکار میشود.
گروه رسانهای شبکه کاوشگر اروپا با ۴۹ روزنامه نگار از ۱۳ رسانه و ۱۶ کشور، پرونده های مالی اروپا را رصد کرده با بیان ریسک بالای پولشویی در کشور مالت (مجمع الجزایری درجنوب اروپا و دریای مدیترانه) به پرونده های فرار مالیاتی و معامله های صوری دست یافته که به “مالتا فایلز” (پرونده های مالت) معروف است. دو هفته نامه آلمانی اشپیگل (هفته نامه سابق) دراین باره نوشته است: شرکت “بومرتس” که به وسیله بوراک اردوغان (پسر)، مصطفی اردوغان (برادر) و ضیالدین ایلکن شوهر خواهر رییس جمهور ترکیه اداره میشود سودهای مخفیانه از معاملات سوری کسب میکنند. شرکت بومرتس در سال ۲۰۰۸ تانکر نفتکش آغداش را با مبلغ ۲۵ میلیون دلار از پال مالی به صورت لیزینگ خریده و وام ۴ میلیون و ۱۸۰ هزار دلاری نیز بابت خرید دریافت کرده است. پال مالی نیز این تانکر را تا سال ۲۰۱۵ به مبلغ ۲۱ میلیون دلار از آنها اجاره کرده است. بنابر محاسبات با تفاضل بین نرخ دلار و یورور شرکت بومرتس سود ۲۰ مییلون یورویی از این معامله کسب کرده بدون اینکه فعالیت دریایی داشته باشد. همچنین قرارداد اجاره این تانکر از سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۰ نیز تمدید شده است.
پال مالی، نفت، اردوغان و داعش
اما نقش غیرمستقیم پال مالی برای حمل و نقل نفت قاچاق شده سوریه توسط دولت اسلامی عراق و شام (داعش) و تحویلی به ترکیه هنوز هم جنجال برانگیز است. پروندهای که پای بستگان خانوادگی رجب طیب اردوغان را به تامین مالی تروریسم، فرارهای مالیاتی و پولشویی باز میکند.
دولت روسیه اسناد این معامله را در جلسه شورای امنیت سازمان ملل مطرح کرده و در فوریه ۲۰۱۵ شورای امنیت هرگونه خرید و فروش نفت به این شکل را ممنوع اعلام کرده است.
بنا بر نوشته “تیری میسان” روزنامه نگار فرانسوی وپژوهشگر گروه های افراطی، شرکت BMZ متعلق به بلال اردوغان فرزند دیگر رییس جمهور ترکیه نفت قاچاق شده با تانکرهای کامیونی در مرزهای ترکیه با سوریه تحویل میگرفته است. همین نفت با سازماندهی شرکت حمل و نقل پال مالی و شرکت نفتی چند میلیتی اکسون موبیل در بازارهای جهانی و بنادر فرانسه، قبرس شمالی، اسراییل، ایتالیا (دریای مدیترانه) و اوکراین (دریای سیاه) فروخته میشده است. این در حالی است که مردم، سازمان های دولتی و ارتش در مناطق تحت کنترل دولت سوریه با مشکل سوخت مواجه بودهاند و دولت این کشور برای تامین سوخت نفت خام و فرآورده های نفتی از ایران و روسیه وارد میکرده است. البته مانسیموف پس از صدور قطعنامه شورای امنیت از معامله این چنینی دست کشیده اما کار تجارت نفت سوریه به وسیله ترکیه و با کمک گروه های مسلح تحت پوشش آنها هنوز هم ادامه دارد. اخیرا نیز مخازن غیرقانونی نفت شمال الباب استان حلب سوریه در منطقه تحت کنترل ترکیه با حمله موشکی روسیه در ۱۵اسفند(۵ مارس) هدف قرار گرفته است.
با این اوصاف اتهام علیه مانسیموف را میتوان دسته بندی کرد. نخست اینکه واقعا وی با شبکه فتح الله گولن مرتبط بوده و تلاش کرده تا ضمن مشارکت غیرمستقیم در سرنگونی اخوانی های ترکیه، اتهام ها علیه خود را پاک کند.
دوم اینکه دولت اخوانی ترکیه میخواهد جعبه سیاه ماجرای معامله نفتی با داعش را نابود کند و از اتهام تامین مالی تروریسم رها شود.
سوم اینکه این دولت به فکر تصاحب یک شرکت حمل و نقل دریایی وملحقات آن افتاده است.
چهارمین مورد هم با تلفیق مورد دوم و سوم که ترکیه قصد دارد هم جعبه سیاه را نابود کند و هم شرکت را تصاحب کند.
این یادداشت چندان کامل نیست و ممکن است اشتباهاتی داشته باشد. شما نیز میتوانید تحلیل خود را در این باره ذیل همین یادداشت اضافه کنید.
پایگاه تحلیلی خبری “تحولات جهان اسلام”: انتشار مطالب خبری و یادداشت های دریافتی لزوما به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانهای منتشر میشود.
دیدگاه