با عملیات ارتش سوریه در دیرالزور، موعد نابودی داعش بسیار نزدیک شده است! << طبیعتا منظور، شکست پروژه اقامه خلافت در شهرهاست؛ وگرنه فعالیت داعش خصوصا عملیات های بمب گذاری و کمین و حملات دیگر به این زودی ها تمام نمی شود. >>

همزمان با پایان نظامی مبارزه با داعش، مرحله جدیدی در سوریه و همچنین عراق آغاز شده است که حوادث #کرکوک و همچنین تصرف میدان های نفتی و گازی دیرالزور توسط همپیمانان امریکا #SDF در همین راستاست.

متاسفانه عده ای در هفته های اخیر درگیر یک مسابقه نمایشی و فرمالیته شدند که از قبل تکلیف آن معلوم بود.

هفته ها قبل تکلیف نبرد دیرالزور در معامله بین #امریکا و روسیه تعیین شده بود و خط آهن شرق #فرات حد پیشروی ارتش سوریه تعیین شده بود که با عبور ارتش از فرات و آزادسازی صالحیه و حسینیه در شرق فرات این خط حد تأمین شد.

در ادامه، دو روز قبل با همکاری کامل نیروهای محلی داعش و عشائر منطقه کرد ها طی یک پیاده روی یا انتقال مسالمت آمیزِ بیست کیلومتری بر میدان های نفتی راهبردی العمر و … مسلط شدند.

امروز، شاهد حرکت ارتش سوریه به سمت عراق و شهر مرزی #البوکمال هستیم و همزمان ارتش عراق و حشدالشعبی به سمت سوریه و شهر مرزی #القائم حرکت کرده و به نظر می رسد کار سیطره داعش بر شهرهای مهم در اینجا به پایان می رسد.

بدین ترتیب کار شرق سوریه و غرب عراق تمام می شود. از طرفی امریکا به اهداف خود در خودکفا و مستقل کردن کردستان سوریه می رسد و ایران و هم پیمانانش به ارتباط راهبردی عراق و سوریه؛ بعید هم نیست که با تمام شدن کار داعش در شرق سوریه، امریکا از #تنف عقب نشینی کند و مسیر اصلی بغداد-دمشق به حکومت های عراق و سوریه بازگردد.

‼️ اما این همه ماجرا نیست…

قصه جدایی طلبی و استقلال کردستان، برخورد جدی و قهرآمیز ارتش عراق در کرکوک و سنجار، توافقات ” ترکی-روسی-ایرانی”در ( آستانه۶ ) را مانند یک پازل در کنار هم باید قرار داد.

آنچه که طرح امریکا برای منطقه را برهم ریخت، تعجیل مسعود #بارزانی در برگزاری همه پرسی بود. به همین دلیل بود که مقامات امریکا تا شب برگزاری همه پرسی دائما این جمله را تکرار می کردند که: با برگزاری همه پرسی در برهه فعلی مخالف اند.

چرا که برگزاری همه پرسی در این موقعیت که امریکا در حال زمینه چینی بی سر و صدای مقدمات شروع تجزیه کشورهای منطقه از طریق عنصر قومی ” کرد ها ” ست، همه پرسی چالشی و پر سر و صدای بارزانی ، #ترکیه را هم حساس کرد و عملا در محور ایران و عراق و تا حدودی سوریه قرار داد.

❓اما باقی ماجرا چیست؟ اهرم ها علیه کردها چیست؟

با توافقات مهم نشست آخر “آستانه”، ورود ترکیه به استان ادلب و غرب حلب و مستقر شدن در مرز منطقه کردی #عفرین، کردها به شدت نسبت به عملیات ترکیه علیه این منطقه احساس خطر کرده اند.
به طور خلاصه آنها تنها یک گزینه دارند:
⭕️ ورود ارتش سوریه به عفرین و مرز ترکیه و پایین کشیدن پرچم SDF و برافراشتن پرچم سوریه یا روسیه.

این همان اهرمی است که ارتش سوریه می تواند از کردها در دیرالزور و طبقه و … امتیاز بگیرد. بر فرض مثال: تحویل دادن مناطق نفتی در آینده نزدیک در مقابل حفاظت از کردها در برابر حمله ترک ها.

این روند تاحدودی آغاز شده. دیروز پرچم های کردی در خطوط عفرین با نیروهای #درع_الفرات “سپر فرات” پایین کشیده شد و پرچم های روسیه بالا رفت. و این آغازی است برای اجرایی کردن توافقات آستانه ۶.

? در نشست آستانه چه توافقاتی با ترکیه حاصل شد؟

جزئیات توافقات حاصله در نشست “آستانه” که منجر به ورود ارتش ترکیه به #ادلب شد را کمتر در رسانه ها شرح داده اند. با عبور از نقاط حاشیه ای توافق، به طور کلی توافق را به سه مرحله می توان تقسیم بندی کرد.

۱. در فاز اول ارتش ترکیه وارد استان ادلب و غرب حلب شد و توانست علیرغم تهدیدات و تنازعات داخلی و خارجی مسلحین بر اوضاع مسلط شده و جای پای خود را در ادلب و غرب حلب، خصوصا جنوب عفرین ایجاد کند.

۲. در فاز دوم باید مسیر بین المللی حلب به غازی انتپ ترکیه بازگشایی شود. به همین منظور ارتش ترکیه به سمت جنوب عفرین و غرب حلب آمده تا با مستقر شدن نیروهای مشترک روسیه و ترکیه در این مسیر از حلب، حریتان، حیان، نبل الزهراء تا اعزاز و معبر باب السلامه ترکیه بازگشایی می شود.

۳. فاز سوم عبارت است از بازگشایی مسیر حلب – دمشق که دو بخش آن از کنترل ارتش سوریه خارج است. اولا از جنوب حلب تا “مورک” حماه در اختیار النصره و سایر مسلحین است و ثانیا منطقه محاصره شده شمال حمص ” تلبسیه” هم از کنترل ارتش سوریه خارج است.

که طی این توافق بنا بر بازگشایی این مسیر با مشارکت نیروهای روسیه و ترکیه است.

? جمع بندی

در نتیجه تحولات و توافقاتی که ذکر شد، پاشنه جنگ سوریه به سمت درگیری با کردها و بعد از آن به سمت #النصره ( اگر با ترکیه همراهی نکند ) خواهد چرخید.

ترکیه از هر چه بگذرد، بدون شک با نیروهایی که در میدان اصلی رقه عکس اوجالان را بالا بردند در نوار مرزی خود کنار نخواهد آمد.

و نشانه سلاح ارتش ترکیه به سمت کردها خواهد چرخید؛ از عفرین و #منبج گرفته تا کوبانی و #قامشلی … . کردها باید با ارتش سوریه کنار بیایند و حضور ارتش را در نقاط و معابر مرزی و پادگان های اصلی بپذیرند. والا از شمال با ارتش ترکیه و از جنوب با ارتش سوریه مواجه اند که طبیعتا نمی توانند در چنین نبردی پیروز میدان باشند.

خصوصا آنکه امریکا با پایان داعش در دفاع از کردها، نه مشروعیت دخالت سابق را دارند و نه مصلحت خود می بینند که با ارتش ترکیه و سوریه و روسیه در چنین جبهه های گسترده ای درگیر شود.

هرچند که گمان میرود اوضاع به سمت جنگ تمام عیار نظامی کشیده نشود و مصالحات و پذیرش پرچم رسمی و حضور ارتش سوریه در نقاط مشخص راه حلی باشد که در دستور کار کردها قرار گرفته شود.

به هر روی آنچه گفته شد، تصویری کلی از جهت گیری آتی جنگ است؛ اما برای اجرایی شدن مراحل بعدی توافق باید دید تجربه مسیر حلب – غازی انتپ می تواند موفق باشید یا خیر؟ مسیری که بزرگترین معارض آن جناح تندروی #تحریرالشام یعنی ابومحمد جولانی و ابومالک التلی است …
اما در هر صورت برنامه های امریکا برای آینده سوریه هم با تحولات عراق و برخورد قاطع دولت و ارتش عراق با زیاده خواهی کردها، دچار چالش هایی شده است. از جمله آنکه حساسیت و احساس خطر ترکیه نسبت به کردهای سوریه را به اوج خود رساند …

باید دید اوضاع همین گونه پیش می رود یا اینکه امریکا می تواند گزینه ها و اهرم های جدیدی رو کند…

پایان.

پی نوشت: نقشه از آرشیو است .

 جهاد رضا
جهاد رضا
کارشناس و پژوهشگر مسائل غرب آسیا
  • به اشتراک بگذارید:

دیدگاه

  1. سینا کازرونی پنجشنبه, ۴ آبان, ۱۳۹۶ - ۱۸:۵۲

    عالی بود

    پاسخ
  2. شایان کریمی پنجشنبه, ۴ آبان, ۱۳۹۶ - ۱۸:۵۲

    تحایل جامعی بود خسته نباشید.

    پاسخ
  3. ناشناس پنجشنبه, ۴ آبان, ۱۳۹۶ - ۲۱:۲۵

    تاآمریکاباتمام توان پشت کردها باشه کاری نمیشه کرد نه ترکیه نه روسیه نه سوریه
    تنهاراه حلش امتیازدادن وامتیازگرفتنه

    پاسخ
    1. ناشناس جمعه, ۵ آبان, ۱۳۹۶ - ۲۲:۵۹

      اتفاقا همان طور که در متن اشاره شده با پایان کار داعش آمریکا مشروعیت قبلی در حضور در منطقه و دفاع از کرد ها را ندارد. ارتش سوریه و ترکیه در این بین در نهایت کرد ها را وادار خواهد کرد با دولت سوریه کنار بیایند. فقط گروه های کردی تروریستی ضد دولت ایران و ترکیه در این توافقات مانع تراشی خواهند کرد و البته راه بجایی نخواهند برد

    2. ناشناس چهارشنبه, ۱۷ آبان, ۱۳۹۶ - ۲۰:۱۳

      همانطور که پشت کردهای عراق رو در کرکوک خالی کرد لابد پشت کردهای سوربه رو خالی نمیکنه

  4. ناشناس جمعه, ۵ آبان, ۱۳۹۶ - ۰۰:۰۰

    تحلیل سطحی بود متأسفانه
    -روسها از دو ماه پیش تحت عنوان پلیس در تل رفعت و شهباء مستقر شدند ( یعنی درگیری با مفهومی که شما نوشتی درکار نیست)
    – مسئله کردی در عراق و سوریه را هم نمیتوان به هم دوخت چون از لحاظ محتوا و متغیرها به طور کلی با هم متفاوت هستند
    – چرا باید کردها هم با تهدید عفرین نفت را به دولت سوریه بدهند؟
    – شما آمریکا و ۸ پایگاهش در شمال را کلا نادیده گرفتی
    – نه روسیه و نه ترکیه آن طور که شما نوشتی سر جنگ با کردها ندارند
    – ترکیه هم قرار نبود این طور آرایش نظامی بگیرد-
    – دو کارگزاری به غیر از دولت در سوریه مشغول به کارند که کسی قدرت تکان دادن آنها را ندارد :
    1- شوراهای محلی تحت نظارت دولت موقت(۴۰۵ شورا در ۱۱ استان سوریه- ۱۵۶ شورا در ادلب)
    2- نظام فدرالی شمال ( در اصل کنفدرالیسم دموکراتیک پ.ک.ک) و الحاقات آن در رقه و دیرالزور
    3- دولت مرکزی
    همه جبرا به سمت پذیرش قانون اساسی روسی برای فدرالیزه شدن سوریه پیش خواهند رفت
    1- معارضین برای تشکیل حکومت شوراها
    2- کردها برای نزدیک شدن به تحقق کنفدرالیسم دموکراتیک
    مقاومت هم به زودی باید از سوریه خارج شود ( با این فرمانی که جلو میرود)
    مگر سنگی از آسمان بیفتد

    پاسخ
  5. علی جمعه, ۵ آبان, ۱۳۹۶ - ۰۰:۰۳

    اخیرا از روس ها زمزه هایی مبنی بر ترک سوریه بعد از داعش شنیده میشه * حالا هدف از پیش کشیدن این مورد چی بوده معلوم نیست
    ولی اگر روس ها به بهانه پایان کار داعش ، بخوان نیروهاشون رو جابجا کنند مطمئنا اولین حرکت از عرفین آغاز خواهد شد ، در این صورت ترکیه لحظه ای در حمله به عفرین تردید نخواهد کرد ، با پاکسازی مرز عراق و سوریه از وجود تروریست های منسوب به بارزانی و قطع ارتباط منطقه تحت کنترل بارزانی و منطقه تحت کنترل تروریست های پ ک ک ، منطقه تحت کنترل پ ک ک عملا در محاصره ترکیه ، ارتش عربی سوریه قرار میگیره
    اگر آمریکا در عراق به نفع بارزانی وارد عمل نشه ، یعنی در آینده در سوریه هم به نفع پ ک ک به صورت مؤثر وارد عمل نخواهد شد ،
    در این صورت با یه توافق خیلی ساده بین دولت بشار اسد و دولت ترکیه برای نابودی دشمن مشترک ، میشه خیلی راحت پ ک ک رو مجبور به تسلیم کرد
    ، کم کم در داخل ترکیه هم جسته گریخته به لزوم همکاری با دولت سوریه برای مقابله با پ ک ک اشاراتی میشه ، به نظر میرسه این گونه صحبت ها در داخل ترکیه که از طرف مخالفان اردؤغان پیش کشیده میشه و گاها نه تنها از طرف حامیان اردؤغان رد نمیشه ، بلکه تلویحا این مورد ، مورد تأیید هم واقع میشه ، میتونه نشون دهنده تمایل ترکیه به همکاری با دولت بشار اسد در قضیه پ ک ک باشه
    *خبرگزاری تسنیم

    پاسخ
    1. ناشناس پنجشنبه, ۲۱ دی, ۱۳۹۶ - ۰۰:۴۳

      امریکا در خاورمیانه دنبال جای پای خودشه کجا بهتر از شمال سوریه و کی بهتر از کردها امریکا اینبار به کردا خیانت نمیکنه به بارزانی هم خیانت نکرده مقصر خود بارزانی بود که کرکوک رو از دست داد بدون جنگ شرق فرات مال کرداست

  • دیدگاه های شما پس از تایید مجموعه تحلیلی خبری تحــولات جهــان اســلام در سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، تهمت و افترا باشند منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشند منتشر نخواهد شد.