ترکیه و اسرائیل، آلترناتیو تازه انرژی اروپا

شنبه 17 اردیبهشت 1401 - 13:29
https://iswnews.com/?p=68430

بروز جنگ در اوکراین با حمله نظامی فدراسیون روسیه به این کشور بازار انرژی جهان را تحت تاثیر قرار داده است. مهمترین رویداد پس از افزایش بهای نفت و گاز، محدودیت و شرایط عرضه جدید عرضه انرژی به بازار اتحادیه اروپا از جانب روسیه ارزیابی می‌شود. همین موضوع سبب می‌شود تا اتحادیه اروپای برای تامین گاز به فکر کاهش خرید از روسیه بیفتد.

اروپا در این میان به فکر کشورهایی است که بتوانند این نیاز را تامین کنند. راهبرد اروپا تامین نیاز خود از چندین منبع است تا به یک منبع وابسته نشود و با قطع یکی بتواند نیازهای خود را از دیگر منابع برآورده کند.

اروپایی ها به جز افزایش خرید نفت و گاز از عرضه کنندگان قدیمی به سراغ عرضه کنندگان تازه هم می‌روند. طی ماه گذشته میلادی خبر همکاری ترکیه و رژیم اسرائیل نگاه بازار انرژی را به خود معطوف کرده است. مخازن میدان‌های گاز لویاتان و تامار در آبهای فلسطین اشغالی و همچنین میدان‌های گازی و نفتی که مورد اختلاف میان لبنان، اسرائیل و قبرس در شرق دریای مدیترانه است، منبع تازه تامین گاز برای اروپا است.

بلوک‌های نفتی و گازی لبنان و منطقه مورد مناقشه

ترکیه در این بخش سرزمینی ندارد اما به واسطه اشغال شمال جمهوری قبرس و تشکیل دولت دفاکتو ترک قبرس شمالی به کاوش غیرمجاز خود ادامه می‌دهد. خبر همکاری با اسرائیل در این میدان ها و خط لوله ای که  به بندر جیحان ترکیه متصل می‌شود یک نقطه عطف برای راهبرد اروپا است.

خط لوله گاز از بندر جیحان ترکیه به میادین گازی فلسطین اشغالی

این مخازن نزدیک ترین نقطه به پایانه صادراتی بندر جیحان و اروپا هستند. ترکیه از این محل فروارده های انتقالی باکو- تفلیس- جیحان را برای اروپا می‌فرستد. امنیت این میدان به دلیل قدرت نظامی اسرائیل و ترکیه و پایگاه ناتو در قبرس بسیار بیشتر از قفقاز و لیبی است و نیروی دریایی موثری برای قطع خطوط لوله در نزدیکی آن نیست.

پایگاه نیروهای دریایی و هوایی فدراسیون روسیه در بندر بانیاس و پایگاه هوایی لاذقیه سوریه کارآمدی لازم را برای قطع آن ندارد اما خطری بالقوه به شمار می‌رود.

چالش‌های موجود این مخازن هم اعتراض دولت‌های لبنان و قبرس، پایگاه های ایران و روسیه در بنادر سوریه و نیروهای طرفدار ایران در لبنان هستند.

قبرس به واسطه ماهیت اروپایی و دولت دفاکتو قبرس شمالی هم بخاطر نفوذ ترکیه، مخالفت چندانی در این حوزه نمی‌کنند. آنها با اخذ سهم خود کنار می‌روند و چالش اصلی در سواحل شرقی دریای مدیترانه است.

مخالفت دولت لبنان به دلیل حضور طرفداران ایران از جمله احزاب شیعه در ترکیب مجلس و کابینه، موردی جدی و مهم است که به لحاظ سیاسی کار را برای اسرائیل سخت می‌کند. آنها اجازه یکه تازی به اسرائیل، ترکیه و اتحادیه اروپا را نمی‌دهند و دولت لبنان هم برای رهایی از اقتصاد بحران زده خود به چنین منبعی نیازمند است. همین سهم طرف های دیگر را کم می‌کند. اتحادیه اروپا در این حالت تلاش می‌کند تا کابینه لبنان را با گروهای متمایل به خود و مذاکره با ایران به سوی خود جلب کند.

مرزهای دریایی مورد مناقشه در شرق مدیترانه / مناطق اقتصادی انحصاری دریایی – برای نمایش در اندازه اصلی کلیک کنید
  • به اشتراک بگذارید:

دیدگاه

  • دیدگاه های شما پس از تایید مجموعه تحلیلی خبری تحــولات جهــان اســلام در سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، تهمت و افترا باشند منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشند منتشر نخواهد شد.