بررسی علل عقب نشینی امارات از جنگ یمن

دوشنبه 7 مرداد 1398 - 13:49
https://iswnews.com/?p=20475

تقسیم کار نامناسب دو عضو اصلی ائتلاف سعودی (یعنی امارات و عربستان) در کارزار یمن، منجر به تحمل هزینه‌ها و خسارات سنگینی برای آنها شده است و این موضوع یکی از علل اصلی عقب نشینی های اخیر امارات از یمن است. عقب‌نشینی ای که رسانه‌ها و تحلیلگران از فرط تعجب، علت آنرا توافق پنهانی امارات و انصارالله عنوان می‌کنند!

شکست عملیات‌های ائتلاف سعودی در الحدیده، صنعاء، صعده و… و ناکامی آنها در رسیدن به مقاصد، منجر به تصمیم عقب نشینی نیروهای اماراتی از جبهات مختلف یمن شد. البته اماراتیها این تصمیمات را عقب نشینی نمی‌دانند و عنوان می‌کنند که با آموزش و استقرار حدود ۹۰ هزار نیروی جایگزین (یمنی، سودانی و…) نیازی به حضور نیروهای اماراتی در جبهات نیست.
در مجموع می‌توان گفت امارات با خروج نیروهایش از یمن به دنبال فرار از فشارهای بین المللی، جایگزین کردن نیروهای یمنی (حزام الامنی) و سودانی و… در جبهات علیه انصارالله و جلوگیری از تلفات نیروهای اماراتی است.

 

به هر صورت این عقب‌نشینی علل مختلفی دارد که در چهار مورد و به شرح ذیل خلاصه می‌شود:

 

۱- شکست نظامی امارات در جبهات نبرد علیه انصارالله:
عقب راندن نیروهای ائتلاف از مرزهای استان اب و در ادامه، عملیات اخیر انصارالله در شمال الضالع و بازپسگیری مدیریتهای شمالی و غربی این استان علیرغم محاصره و بمباران چندساله انصارالله، گویای شکست عملیاتهای پر هزینه‌ای بود که در نظر سران ائتلاف سعودی پیروزی به نظر می‌رسید.
محل استقرار نیروهای تحت امر امارات غالبا در جنوب یمن قرار دارد که با مشکلات فراوانی از جمله درگیریهای سیاسی و ترور و… در عدن و حملات پهپادی انصارالله روبروست.
با باز شدن این جبهه جدید، امارات که اکثر بار نبردهای زمینی را به دوش می‌کشید از طرفی توان مقابله با حملات هوایی (موشکی و پهپادی) انصارالله را نداشته و از طرفی دیگر آمادگی دفاع در برابر موضع هجومی انصارالله را نداشت. همچنین کمبود نیرو و درگیر شدن سودانیها و سایرین در خاک خود و دخالت امارات در جنگ لیبی؛ مشغولیتی برای شیوخ اماراتی ساخته است که آنها را مجبور به عقب نشینی از یمن کرده است.
بنابراین میتوان گفت یکی از علل عقب نشینی امارات از جبهات، شکست نظامی در برابر انصارالله است.

 

۲- تهدیدات انصارالله در هدف قرار دادن خاک امارات:
موفقیت انصارالله در توسعه قدرت پهپادی و موشکی خود، دامنه تهدیدات را تا خاک امارات گسترش داد و نهایتا با انتشار فیلم های اصابت پهپادهای انصارالله به فرودگاه ابوظبی، امارات قادر به پوشاندن تاثیر حملات انصارالله نشد. گویا تاثیر روانی تهدیدات انصارالله مبنی بر حمله مجدد به خاک امارات از علل دیگر این کناره گیری تدریجی است.

 

۳- اختلافات درونی امارات متحده عربی:
اختلافات بین شیوخ که بعضا رسانه‌ای نیز می‌شود عمدتا بر سر مسائل مالی و متهم کردن یکدیگر به بی لیاقتی در اداره امارات است. همچنین اخیرا برخی از شیوخ امارات از پرداخت هزینه های جنگ یمن سر باز می‌زنند و آنرا جنگی بیهوده می‌دانند.
هرچند که فعلا جنگ قدرت شیوخ امارات در حدی نیست که باعث بروز اختلافات جدی شود اما می‌تواند یکی از علل عقب نشینی نیروهای اماراتی از یمن باشد.

 

۴- مذاکره و توافق انصارالله و امارات:
علت اصلی و عجیبی که در رسانه ها و تحلیلها عنوان می‌شود مذاکره امارات و انصارالله است که استناد این موضوع به سخنان اخیر شیخ نعیم قاسم (نائب دبیرکل حزب الله لبنان) است.
فارغ از اظهارات سیاسی، آنچه که وجود دارد اینست که هیچ منبع رسمی و اظهارنظری از طرفین، مبنی بر توافق و حتی انجام مذاکرات وجود ندارد. با این وجود حتی اگر مذاکراتی نیز صورت گرفته باشد، نتیجه این مذاکرات، تنها دلیل عقب نشینی امارات نخواهد بود.

مذاکرات به معنای بده بستان است؛ بنابراین امارات بر سر میز مذاکره چه چیزی را در قبال تخلیه جبهات و جزایر اشغالی یمن دریافت می‌کند؟

 

نتیجه گیری:
عقب نشینی امارات از یمن مجموعه علل پیدا و پنهانی دارد که بدان اشاره شد. در شرایط پس از مرگ علی عبدالله صالح، غالب تحلیلها بر افول تدریجی قدرت انصارالله بود اما این موضوع پس از مقاومت و مهندسی سیاسی سران انصارالله برعکس شده و گواه آن عقب نشینی امارات از یمن است.

اماراتیها به این درک رسیده‌اند که تقابل با انصارالله را باید به جنگ داخلی صددرصدی تبدیل کنند. بنابراین حضور نیروهای آنها مانع اول و خسارتی بزرگ است.
این عقب نشینی اگر چه تاکنون با انتشار چند خبر و تخلیه چند پایگاه و جزیره، عملا در ظاهر شکل گرفته، اما همین که امارات نیروهای خود را از یمن خارج می‌کند نشان از شکست نظامی آنهاست.
مذاکرات امارات و انصارالله نیز (در صورت واقعیت) دو مورد مهم را به دنبال دارد: ابتدا تثبیت پیروزی انصارالله و دوم انزوای جبهه اخوانی مسلک حزب اصلاح (به سرکردگی منصور هادی) که حالا حامی‌ای جز آل سعود ندارد. با این شرایط درخواست مذاکره با انصارالله از سوی آل‌سعود و یا خروج نیروهای سعودی از یمن دور از دسترس نیست.

 تحولات جهان اسلام
تحولات جهان اسلام
"تحولات جهان اسلام" اولین و تنها رسانه تخصصی پوشش اخبار و تحولات منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا با ارائه دقیق ترین و بروزترین نقشه های میدانی. رویکرد "مجموعه تحولات"، رصد دقیق درگیریهای منطقه و بصورت ویژه جهان اسلام و ارائه بروزترین نقشه های میدانی و تحلیل ها از مسائل جاری و فرا روی منطقه است.
  • به اشتراک بگذارید:

دیدگاه

  1. مسعود چهارشنبه, ۹ مرداد, ۱۳۹۸ - ۱۱:۰۴

    در واقع هیچ کس عقب نشینی نکرده فقط به دلایل سیاسی پرچم امارات به پرچم نیروهای منصور هادی تغییر شکل داده – شاید به خاطر از بین بردن تهدیدات ایران برای خروج از بازار دبی …

    پاسخ
  • دیدگاه های شما پس از تایید مجموعه تحلیلی خبری تحــولات جهــان اســلام در سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، تهمت و افترا باشند منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشند منتشر نخواهد شد.