دلایل و روند اعتراضات اخیر لبنان
اعتراضات اخیر در لبنان در پی برنامه افزایش مالیاتی دولت بر روی خدمات پیامرسانی شبکههایی مانند واتسآپ آغاز شد. این اقدام دولت که به منزله آتشی بر هیزم فشارهای اقتصادی بر عموم مردم لبنان شده است، صبر آنها را به سر آورد و اعتراضاتی را در سراسر این کشور علیه بحران اقتصادی چندین ساله رقم زده است.
ساعاتی بعد از تجمع معترضین، اعتراضات به برخوردهایی بین نیروهای امنیتی و معترضین منجر شد که دولت به ناچار این طرح را کنار گذاشت.
در دومین روز از اعتراضات یعنی پنجشنبه گذشته، معترضین خیابانهایی را در بیروت مسدود کرده و لاستیکها را آتش زدند و با سر دادن شعار ساقط شدن دولت، با نیروهای امنیتی درگیر شدند.
دولت لبنان در تامین بودجه سال آینده با مشکل مواجه است و با تصویب پارلمان از طریق افزایش مالیات سوخت و نرم افزارهای ارتباطی و… درصدد جبران این مسائل است.
افزایش مالیاتها همزمان با آتشسوزی اخیر در کوههای غربی لبنان و تعلل دولت در رسیدگی به این موضوع منجر به مشارکت عموم مردم در اعتراضات شد. (در آتشسوزی اخیر ۳ نفر کشته و ۸ مجروح شدند. لبنان برای خاموش کردن این آتشسوزی کمکهای بینالمللی درخواست کرد.)
در روز جمعه سعد حریری نخست وزیر لبنان با متهم کردن احزاب سیاسی شریک در دولت، ۷۲ ساعت مهلت داد تا راه حلی برای خروج از بحران اقتصادی کنونی ارائه کنند.
سعد حریری مشخصا سایر احزاب را تهدید کرده و آنها را ملزم به پاسخگویی کرده است. او همچنین تهدید بر گفتن ناگفته ها کرده و دیگران را مقصر به سرانجام نرسیدن طرحهای اصلاحاتی خود دانسته است.
اما از سوی دیگر سید حسن نصرالله نیز در سخنرانی امروز با رد نظریات انحلال پارلمان یا استعفای دولت خواستار مسئولیت پذیری دولتمردان شد.
در حال حاضر نیز پس از وعده های دولت و دعوت به آرامش توسط رهبر حزب الله و رئیس جمهور، آرامش نسبی بر لبنان حاکم و اعتراضات رو به کاهش است. براساس توافق وزیر اقتصاد و سعد حریری، دولت تمام طرحهای افزایش مالیات را لغو خواهد کرد.
دیدگاه