مهمترین بازیگران خارجی اقتصاد عراق؛ قسمت دوم: ترکیه

سه شنبه 2 اسفند 1401 - 20:14
https://iswnews.com/?p=89286

کشور عراق به دلیل سال­های متمادی درگیری­های داخلی و مبارزه با تروریسم، در تلاش است تا اقتصاد آسیب ­دیده خود را تقویت نماید. کشور همسایه عراق یعنی ترکیه یکی از بزرگترین عناصر دخیل در اقتصاد عراق و پیشتاز بلامنازع بازار این کشور است. ترکیه سرمایه ­گذاری­های متعددی در عراق به راه انداخته و عراق چهارمین مقصد صادراتی ترکیه می‌­باشد. ترکیه بر خلاف مواضع تند سال های نه چندان دور خود در قبال کردستان عراق در تلاش است تا به هر طریق ممکن نفوذ خود را در زمینه های مختلف در این کشور افزایش دهد.

کشور عراق یکی از مناسب‌­ترین بازارها برای ترکیه است. فاصله جغرافیایی اندک و تقاضای زیاد بازار باعث شده تا ترکیه بازیگر اصلی بازار عراق شود. این کشور با وجود تعارضاتی که با عراق – بالاخص در زمینه مبارزه با کردهای شمال– دارد، اما همچنان تجارت خود را با این کشور حفظ کرده است. صادرات ترکیه به عراق به ترتیب در سال­های ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ برابر ۱۱ و ۹.۵ میلیارد دلار  بوده است. عراق حدود ۴۰ درصدر از واردات خود را از کشور ترکیه انجام می­دهد.

در بخش صادرات کالا به عراق، تنوع بالایی وجود دارد که یکی از اصلی‌­ترین دلایل آن بازاریابی موفق ترک­ها در عراق می‌­باشد. لوازم خانگی، حبوبات، پوشاک و دیگر محصولات نساجی، مواد غذایی (به ویژه لبنیات و انواع کنسرو)، مبلمان، انواع ماشین­های صنعتی و کشاورزی و محصولات فولادی صادرات عمده ترکیه به عراق را شامل می­شوند.
در حوزه­های عمرانی و مهندسی نیز ترکیه موفق شده است پروژه‌­های مهمی در عراق بدست آورده و بهره‌­برداری نماید. ساخت پل، جاده، تونل، آپارتمان­ها و مجتمع­های مسکونی از پروژه­‌هایی بوده که با حضور مهندسان و پیمانکاران ترکیه به انجام رسیده است.
در حوزه صنایع پالایشگاهی، این کشور سرمایه گذاری­های کلانی انجام داده و بخشی از نفت خام خریداری شده از عراق را پس از پالایش تبدیل به بنزین کرده و مجدداً به عراق می فروشد. همچنین در حوزه انرژی نیز ترکیه از عراق سود می­برد. در نیمه سال ۲۰۲۲ وزارت برق عراق از امضای توافق اتصال شبکه برق کشور به ترکیه خبر داد که به موجب آن ترکیه ۳۰۰ مگاوات برق به عراق صادر می­کند که از طریق شبکه برق جزره ـ موصل توزیع می‌شود.

کشور ترکیه یکی از قطب­های گردشگری دنیاست و به همین دلیل هر ساله مسافران زیادی از عراق به این کشور سفر می­کنند. هزینه اندک سفر و مسافت کم جزء دلایل مهم افزایش سفر عراقی­‌ها به ترکیه است. اوج این سفرها در سال ۲۰۱۸ بود که بیش از ۱ میلیون عراقی به ترکیه سفر کردند.(چیزی حدود ۳ درصد جمعیت کل عراق).

یکی از پیامدهای مهم سیاسی گسترش و نفوذ اقتصادی ترکیه در عراق، جلوگیری از نفوذ ایران در کشور عراق است. ترکیه به خوبی می­داند که مسیر ورود ایران به اروپا از ترکیه می­گذرد و این حداقل دلیلی است که می­تواند با آن باج­‌خواهی کند. سیاست­مداران ترکیه نمی­‌خواهند مسیر جایگزین دیگری از طریق عراق و سوریه برای ایران باز شود. فعالیت اقتصادی ایران در سوریه و عراق کریدور متمایز ایران برای رسیدن به اروپاست و به همین دلیل حجم تبادلات اقتصادی و بازار عراق را به دست می­گیرند تا مجال زیادی برای فعالیت­های اقتصادی ایران در عراق باقی نماند.

بیشتر بخوانید: مهمترین بازیگران خارجی اقتصاد عراق؛ قسمت اول: چین

  • به اشتراک بگذارید:

دیدگاه

  1. Ibrahim Jalal سه شنبه, ۲ اسفند, ۱۴۰۱ - ۲۰:۳۷

    ترکیه به دلایل صرفاً اقتصادی در ایران حضور دارد، این که بگوییم برای توقف ایران آنجاست، با توجه به نزدیکی روابط اقتصادی ترکیه و ایران، مضحک است.

    پاسخ
    1. یاسینی پنجشنبه, ۱۰ فروردین, ۱۴۰۲ - ۰۸:۳۰

      مانع شدن برای نفوذ ایرن در عراق از “پیامدهای” حضور ترکیه در عراقه و در این متن نیومده که ترکیه صرفا بخاطر توقف ایران اونجاست! در ضمن روابط اقتصادی ایران و ترکیه در حال حاضر داره بهبود پیدا میکنه و این ربطی به رقابت در کشور ثالث نداره

  2. amir چهارشنبه, ۳ اسفند, ۱۴۰۱ - ۱۹:۵۸

    سیاست­مداران ترکیه نمی­‌خواهند مسیر جایگزین دیگری از طریق عراق و سوریه برای ایران باز شود. فعالیت اقتصادی ایران در سوریه و عراق کریدور متمایز ایران برای رسیدن به اروپاست و به همین دلیل حجم تبادلات اقتصادی و بازار عراق را به دست می­گیرند تا مجال زیادی برای فعالیت­های اقتصادی ایران در عراق باقی نماند.

    ((((اینو خوب دقت کنید واقعا مسئولان اگه تو این زمینه کاری نکنند بی کفایتی خودشون رو ثابت کردند این ترکیه واقعا دشمن کشور های اسلامیه)))
    دم تحولات جهان اسلام گرم که تو این زمینه ها روشنگری میکنه خدا حفظتون کنه

    پاسخ
  • دیدگاه های شما پس از تایید مجموعه تحلیلی خبری تحــولات جهــان اســلام در سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، تهمت و افترا باشند منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشند منتشر نخواهد شد.